Υλικά για 1 στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:
Για το φύλλο:
- 500 γρ. αλεύρι
- 350 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.σ. γεμάτη ζάχαρη
- 1 κρόκος αβγού
- 100 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. τριμμένο ασπρισμένο αμύγδαλο
Για την κρέμα:
- 300 ml γάλα
- 5 μεσαίοι κρόκοι
- 75 γρ. ζάχαρη
- 15 γρ. κορν φλάουρ
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 2 βανίλιες
- 300 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή φρούτα του δάσους ή κεράσι
Για το μείγμα φουντουκιών:
- 100 γρ. φρυγανισμένη ψίχα ψωμιού ψιλοτριμμένη
- 100 γρ. φουντούκια ψιλοτριμμένα
- 1 πρέζα κανέλα
- 100 γρ. μαλακό βούτυρο σε κομμάτια
- 100 γρ. ζάχαρη
- 3 μέτριοι κρόκοι
- 1 βανίλια
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 4 μεσαία ασπράδια
Εκτέλεση
Για το φύλλο:
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το αλάτι και τον κρόκο.
- Προσθέτουμε το γάλα όπου έχουμε διαλύσει τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη (χωρίς να επιμένουμε πολύ στο ζύμωμα).
- Χωρίζουμε σε 2 μέρη. Το ένα το βάζουμε στην κατάψυξη και το άλλο στο ψυγείο από 2 ώρες μέχρι όλο το βράδυ.
- Ανοίγουμε σε φύλλο και το απλώνουμε στο ταψί ψηλά μέχρι να καλύψουμε τα τοιχώματα.
- Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί γεμισμένο με ρεβύθια ή φασόλια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15′.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί και συνεχίζουμε για 10′ ακόμη.
- Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και στρώνουμε από πάνω το αμύγδαλο.
Για την κρέμα:
- Χύνουμε 90 ml από το γάλα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέσα τους κρόκους, 45 γρ. από τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
- Χύνουμε το υπόλοιπο γάλα μέσα σε ένα κατσαρολάκι, την κρέμα γάλακτος, την υπόλοιπη ζάχαρη και τις βανίλιες.
- Αφήνουμε να πάρει βράση και χύνουμε το περιεχόμενο στο μείγμα με τους κρόκους, ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε όλο το μείγμα στο κατσαρολάκι.
- Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Βγάζουμε από τη φωτιά, περνάμε από ψιλό κόσκινο και αφήνουμε να χλιαρύνει.
- Απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα.
Για το μείγμα φουντουκιών:
- Ανακατεύουμε την ψίχα με τα φουντούκια και την κανέλα.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με 30 γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν, τη βανίλια και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και 1 πρέζα αλάτι μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.
- Προσθέτουμε το το 1/3 στο μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθούν.
- Διπλώνουμε προσεχτικά και την υπόλοιπη μαρέγκα και στο τέλος το μείγμα φουντουκιών.
- Βάζουμε όλο το μείγμα πάνω από τη μαρμελάδα και ψήνουμε στου 180 βαθμούς για περίπου 45′.
- Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.