kreasmelaxanika

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 2 άτομα:

  • 500-600 γρ. σπαλομπριζόλα
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ξεφλουδισμένο, ολόκληρο. καρφωμένο με 3-4 γαρύφαλα
  • 1 μικρό πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος) κομμένο σε ροδέλες
  • 1 μεγάλη πατάτα σε μέτρια κομμάτια (ή 3 μικρές)
  • 1 μέτρια σελινόριζα σε κομμάτια και τα πράσινα φύλλα του σέλινου
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που να το σκεπάζει.
  • Αφήνουμε το νερό να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και αφαιρούμε προσεχτικά τον αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια.
  • Όταν πάψει να βγαίνει αφρός, ρίχνουμε λίγο αλάτι, το κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο και 1/2 ποτηράκι ελαιόλαδο (ή λιγότερο).
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. σκεπάζουμε και βράζουμε για 1 1/2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  • Όταν βράσει το βγάζουμε από το ζωμό και το βάζουμε σε πιατέλα.
  • Πετάμε το κρεμμύδι και σουρώνουμε το ζωμό.
  • Βάζουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με το ζωμό. Αν έχει μειωθεί ο ζωμός αρκετά, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
  • Αλατοπιπερώνουμε λίγο και βράζουμε για 20-30′  ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για 10′.