xtapodi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 2 άτομα:

  • 1 χταπόδι 500-600 γρ.
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένα σε καρέ (κυβάκια)
  • 1 ντομάτα μεγάλη (ή 2-3 μέτριες) ξεφλουδισμένη και κομμένη στα 6
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη ή σόγια σως
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1/2 κούπα ξίδι
  • 1 κούπα μαυροδάφνη
  • 1/3 κούπας ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • αλάτι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το χταπόδι στη χύτρα με τη 1/2 κούπα ξίδι και 2-3 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσει για 30′.
  • Σοτάρουμεγια 3′ το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο (4 κ.σ.) και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη (ή τη σόγια σως).
  • Προσθέτουμε τη ντομάτα, το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα, το χταπόδι σε κομμάτια, τη μαυροδάφνη και το μπαλσάμικο.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και να χυλώσει η σάλτσα.
  • Λίγο πριν το σβήσιμο της φωτιάς προσθέτουμε και το μέλι.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι, τηγανιτές πατάτες ή πουρέ.