ravani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για πυρέξ 27χ16 εκ.:

  • 2 ποτήρια (χωρητικότητας 200 ml) ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 ποτήρι αλεύρι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 200 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο (ή μισό μισό μαργαρίνη και βούτυρο) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 αβγά (χωρισμένοι κρόκοι από ασπράδια)
  • 3 βανίλιες
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • ξύσμα λεμονιού
  • 300 γρ. λευκή σοκολάτα (όχι κουβερτούρα, από το Lidl έλιωσε και απλώθηκε μια χαρά)

Για το σιρόπι:

  • 4 ποτήρια ζάχαρη
  •  2 κ.σ. μέλι
  • 4 ποτήρια νερό
  • λίγος χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι, τη σόδα, τις βανίλιες και και το μπέικιν.
  • Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και όταν ασπρίσει το μείγμα καλά, προσθέτουμε και τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και ρίχνουμε στο μείγμα μαργαρίνης αλεύρι μαρέγκα ελαλλάξ και ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε το πυρέξ, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 45-50′.
  • Στα 30′ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και από τη στιγμή του βρασμού αφήνουμε για 5′.
  • Βγάζουμε το ραβανί από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10′, χαράσσουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το σιρόπι.
  • Αφήνουμε να ρουφήξει για 2-3 ώρες.
  • Έπειτα λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και απλώνουμε πάνω από το γλυκό.

 

Σημείωση: Αν στις 3 ώρες μας φαίνεται ότι το ραβανί δεν είναι πολύ σιροπιασμένο, μπορούμε να βράσουμε 1 ποτήρι ζάχαρη με 1 ποτήρι νερό για 5′ και να περιχύσουμε το γλυκό.