Υλικά για 40 μικρά σουδάκια:

  • 125 ml γάλα πλήρες
  • 125 ml νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 4-5 αβγά
  • ασπράδια αβγού για άλειμμα

Εκτέλεση 

  • Βάζουμε το νερό, το γάλα και το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και ανάβουμε το μάτι.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  • Όταν λιώσει το βούτυρο και το μείγμα με το νερό και το γάλα ξεκινήσει να βράζει, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μιας ρίχνουμε μέσα το αλεύρι με το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε με μία ξύλινη σπάτουλα πολύ καλά.
  • Βάζουμε ξανά πάνω στη φωτιά, χαμηλώνουμε και ανακατεύουμε δυνατά για 2-3′ ξύνοντας με τη σπάτουλα τη βάση της κατσαρόλας και αφαιρώντας κομματάκια ζύμης που τυχόν έχουν κολλήσει στον πάτο.
  • Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και βάζουμε τη ζύμη στο μίξερ.
  • Έχουμε σπάσει τα αβγά σε ένα μπολ και τα κρατάμε.
  • Δουλεύουμε για λίγο τη ζύμη μόνη της στο μίξερ για να κρυώσει.
  • 1-2′ είναι αρκετά και στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν βάλουμε το επόμενο. Τα 4 αβγά θα τα πάρει σίγουρα. Το πέμπτο το σπάμε με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε σιγά σιγά αν χρειαστεί όλο. Ο στόχος μας είναι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή που να τραβιέται σαν τσίχλα και να μην σπάει όταν τραβάμε ένα κομμάτι της.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα σουδάκια μας και να τα ψήσουμε. Προαιρετικά με ένα πινέλο απλώνουμε από πάνω ασπράδι αβγού για να πάρουν ακόμα καλύτερο χρώμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 180ο C και ψήνουμε μέχρι να είναι έτοιμα, χρυσαφένια από έξω και τραγανά.