Υλικά για στρογγυλή φόρμα 18 εκ. ή 24- 26 εκ. (ανάλογα αν θα έχουμε 4 φέτες παντεσπάνι για την μικρή φόρμα ή 2-3 για την μεγάλη):
Βύσσινα:
- 280 γρ. βύσσινα από κονσέρβα
- 220 γρ. χυμός βύσσινο και ο χυμός από την κονσέρβα
- 70 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
Βάση:
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
- 5 αυγά
- 130 γρ. ζάχαρη
Μους λευκής σοκολάτας:
- 150 γρ. γάλα
- 10 γρ. ζελατίνα σε φύλλα
- 400 γρ. λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη
- 450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)
- 2 κλωνάρια βανίλιας, κομμένα κατά μήκος στη μέση
Σιρόπι:
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. νερό
- 50 γρ. κιρς ή κονιάκ ή άλλο όχι έντονο λικέρ
Διακόσμηση:
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί
- 50 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Βύσσινα:
- Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το χυμό βύσσινου μαζί με τα βύσσινα (προηγουμένως θα τα σουρώσουμε).
- Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ τη ζάχαρη με την ζελατίνη και μόλις ο χυμός ζεσταθεί καλά, τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 1 λεπτό.
- Έπειτα το αδειάζουμε σε ένα στρογγυλό 24-26 εκ. (ακόμη κι αν φτιάξουμε την μικρή φόρμα, θα το περικόψουμε μετά το ζελέ στις διαστάσεις που θέλουμε) και το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή ακόμη και για μία νύχτα, μέχρι να πήξει.
Βάση:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με την αμυγδαλόσκονη.
- Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τα αβγά με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν πολύ και ασπρίσουν.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα αλευριού-αμυγδαλόσκονης, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα.
- Τοποθετούμε περιμετρικά στα τοιχώματα του σκεύους (στην εσωτερική πλευρά) λαδόκολλα, έτσι ώστε να προεκτείνεται πάνω από τα τοιχώματα και να φτάνει σε ύψος τα 10 εκ. Αυτό το κάνουμε για να δώσουμε μεγαλύτερο βάθος στη φόρμα μας, καθώς το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει στο εσωτερικό.
- Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά (είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε μία ημέρα νωρίτερα, ώστε να κρυώσει για να σφίξει και να μπορούμε να το κόψουμε πιο εύκολα). Το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε οριζοντίως σε 4 ισόπαχους δίσκους, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο, πριονωτό μαχαίρι του ψωμιού ή σε 2-3 δίσκους (αν χρησιμοποιήσουμε την μεγαλύτερη φόρμα).
Μους λευκής σοκολάτας (θα χρησιμοποιήσουμε τα 3/4 της δόσης για την μικρή φόρμα και όλη τη δόση για τη μεγάλη φόρμα):
- Βάζουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουν σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και προσθέτουμε τα σποράκια από τις βανίλιες μαζί με τα κλωναράκια.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση το γάλα αποσύρουμε και προσθέτουμε τα μαλακωμένα φύλλα ζελατίνας, αφού προηγουμένως τα στραγγίξουμε ελαφρώς από το νερό.
- Ανακατεύουμε να λιώσουν και αμέσως αδειάζουμε το γάλα πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
- Αφαιρούμε τα κλωνάρια βανίλιας και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να χλιαρύνει (αλλά όχι να κρυώσει εντελώς) και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.
- Ανακατεύουμε απαλά έως ότου ενσωματωθεί.
- Αφήνουμε τη μους για λίγο στο ψυγείο να πήξει ελαφρώς.
Σιρόπι:
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 1-2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και προσθέτουμε το κονιάκ ή λικέρ.
Συναρμολόγηση:
- Ακουμπάμε σε μια πιατέλα την φόρμα με ύψος 10 εκ. (εάν δεν είναι τόσο ψηλή, βάζουμε λαδόκολλα περιφερειακά, ώστε να της δώσουμε ύψος).
- Τοποθετούμε στο εσωτερικό τον ένα δίσκο από τη βάση, τον σιροπιάζουμε με ένα πινέλο και στρώνουμε επάνω του το 1/3 της μους.
- Τοποθετούμε το δεύτερο δίσκο, τον σιροπιάζουμε και απλώνουμε μια μικρότερη δόση από τη μους (περίπου το ¼ από όση έχει απομείνει).
- Ξεφορμάρουμε τα παγωμένα βύσσινα, που θα έχουν γίνει ενιαίο ζελέ, και το βάζουμε πάνω από τη μους.
- Πιέζουμε ελαφρώς προς τα κάτω το ζελέ, να βυθιστεί κάπως στη μους και από πάνω απλώνουμε άλλη μία μικρή δόση μους.
- Συνεχίζουμε με τον τρίτο δίσκο, τον σιροπιάζουμε και στρώνουμε επάνω του την υπόλοιπη μους. Τέλος, σκεπάζουμε με τον τελευταίο δίσκο, σιροπιάζουμε και βάζουμε την τούρτα για αρκετές ώρες στο ψυγείο (5-6 ώρες).
Διακόσμηση:
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη.
- Ξεφορμάρουμε την τούρτα ζεσταίνοντας την φόρμα με πιστολάκι μαλλιών ή με φλόγιστρο και τραβώντας το προς τα πάνω.
- Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα της τούρτας με τη σαντιγί.