naan

Υλικά για 6 μεγάλα ψωμάκια:

  • 450 γρ. σκληρό αλεύρι (ή 300 γρ. αλεύρι μαλακό και 150 γρ. κίτρινο)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.γλ. παπαρουνόσπορος
  • 100 ml γιαούρτι (πλήρες ή ελαφρύ)
  • 50 γρ. μαργαρίνη λιωμένη

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τον παπαρουνόσπορο.
  • Ανοίγουμε μια λακούβα στο μείγμα του άλευρου και προσθέτουμε 100 ml χλιαρό νερό, 100 ml γάλα, το γιαούρτι και τη μαργαρίνη.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε για 5′.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μέρη και ανοίγουμε σε οβάλ σχήμα 20 εκ. περίπου.
  • Βάζουμε τα ψωμάκια σε λαμαρίνα αλευρωμένη.
  • Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στο μεσαίο ράφι στους 240 βαθμούς αντιστάσεις και αέρας για 2 ‘, άλλα 4′ χωρίς τον αέρα και 30-40” στο γκριλ από τη  μια πλευρά και 30-40” από την άλλη πλευρά στο πιο πάνω ράφι (όχι πολύ κοντά στο γκριλ, για να μην καούν).

Σημείωση: Προσοχή! Ο φούρνος πρέπει να καίει πολύ.

Παραλλαγές νάαν:

1η παραλλαγή: Μπορούμε να ζυμώσουμε με 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες και 2-3 κ.γλ. κόλιανδρο ξερό.

2η παραλλαγή: Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φύλλο 10 εκ. Βάζουμε στο κέντρο τριμμένη φέτα, λίγη καυτερή πιπεριά, ξερό δυόσμο και κόλιανδρο. Διπλώνουμε τη ζύμη να καλύψει τη γέμιση. Πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν. Δίνουμε οβάλ σχήμα στα ψωμάκια, προσέχοντας να μην ανοίξει η ζύμη.

3η παραλλαγή (γλυκιά): Η γέμιση αποτελείται από 2 κ.σ. σταφίδες, 2 κ.σ. ανάλατα φιστίκια, 2 κ.σ. αμύγδαλα, 2 κ.σ. αποξηραμένη καρύδα, 1 κ.σ. ζάχαρη.