Υλικά για 6 άτομα ή ένα μεγάλο πυρέξ, 35χ25 εκ.:

  • 350 γρ. χοιρινό σε μικρές μπουκιές
  • 1 λουκάνικο σε μικρά κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 πράσα, το λευκό μέρος σε ροδέλες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης σε μικρά κομμάτια
  • 1 τριμμένο καρότο
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο ή κονιάκ
  • 400 ml ζωμός λαχανικών
  • 500 γρ. πένες
  • 10 τοματίνια κομμένα στη μέση
  • 200 γρ. κατίκι ή ανθότυρο
  • 2 αβγά
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • ελαιόλαδο
  • θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το λουκάνικο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τα πράσα, τις πιπεριές, το καρότο, το χοιρινό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Σβήνουμε με το τσίπουρο. Προσθέτουμε τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να γίνουν τα λαχανικά και κυρίως το κρέας.
  • Βράζουμε για 8′ τις πένες και τις σουρώνουμε.
  • Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τοματίνια, το κατίκι ανακατεμένο με τα αβγά, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
  • Ρίχνουμε τις πένες και τη μισή γραβιέρα και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε το μείγμα στο πυρέξ που έχουμε βουτυρώσει, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και λίγη καπνιστή πάπρικα, αν θέλουμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.