Υλικά για 6 άτομα ή ένα μεγάλο πυρέξ, 35χ25 εκ.:
- 350 γρ. χοιρινό σε μικρές μπουκιές
- 1 λουκάνικο σε μικρά κομμάτια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 πράσα, το λευκό μέρος σε ροδέλες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης σε μικρά κομμάτια
- 1 τριμμένο καρότο
- 1 σφηνάκι τσίπουρο ή κονιάκ
- 400 ml ζωμός λαχανικών
- 500 γρ. πένες
- 10 τοματίνια κομμένα στη μέση
- 200 γρ. κατίκι ή ανθότυρο
- 2 αβγά
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- ελαιόλαδο
- θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το λουκάνικο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τα πράσα, τις πιπεριές, το καρότο, το χοιρινό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
- Σβήνουμε με το τσίπουρο. Προσθέτουμε τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να γίνουν τα λαχανικά και κυρίως το κρέας.
- Βράζουμε για 8′ τις πένες και τις σουρώνουμε.
- Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τοματίνια, το κατίκι ανακατεμένο με τα αβγά, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Ρίχνουμε τις πένες και τη μισή γραβιέρα και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το μείγμα στο πυρέξ που έχουμε βουτυρώσει, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και λίγη καπνιστή πάπρικα, αν θέλουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.