Υλικά για 6-8 φορμάκια:

  • 175 γρ. χουρμάδες
  • 4 γρ. σόδα μαγειρική
  • 300 ml νερό
  • 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 75 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή ή λευκή κρυσταλλική
  • 2 αβγά
  • 175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα γαρίφαλο + 2 πρέζες κανέλα
  • 75 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Για τη σάλτσα καραμέλας:

  • 250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή ή λευκή κρυσταλλική
  • 50 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 6-8 ατομικά πυρίμαχα σκεύη.
  • Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με τα μπαχαρικά.
  • Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια.
  • Κόβουμε τους χουρμάδες σε μικρά κομμάτια αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια.
  • Τους βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και τους βράζουμε. Όταν αρχίσει ο βρασμός, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη μαγειρική σόδα
  • . Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα σαν κρέμα.
  • Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Τέλος προσθέτουμε το χλιαρό νερό με τους χουρμάδες.
  • Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με τα καρύδια και τα μπαχαρικά σταδιακά στο παραπάνω μείγμα, ανακατεύοντας σταθερά με μια μαρίζ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στις φόρμες, και ψήνουμε για 25-30′.
  • Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα καραμέλας: Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τη σοκολάτα, και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να βράσουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα.
  • Σερβίρουμε τις πουτίγκες σε βαθύ πιάτο και περιχύνουμε με ζεστή σάλτσα καραμέλας και συμπληρώνουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια.