Υλικά για 6-8 φορμάκια:
- 175 γρ. χουρμάδες
- 4 γρ. σόδα μαγειρική
- 300 ml νερό
- 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 75 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή ή λευκή κρυσταλλική
- 2 αβγά
- 175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα γαρίφαλο + 2 πρέζες κανέλα
- 75 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Για τη σάλτσα καραμέλας:
- 250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 50 γρ. ζάχαρη καστανή ή λευκή κρυσταλλική
- 50 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 6-8 ατομικά πυρίμαχα σκεύη.
- Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με τα μπαχαρικά.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια.
- Κόβουμε τους χουρμάδες σε μικρά κομμάτια αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια.
- Τους βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και τους βράζουμε. Όταν αρχίσει ο βρασμός, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη μαγειρική σόδα
- . Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα σαν κρέμα.
- Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Τέλος προσθέτουμε το χλιαρό νερό με τους χουρμάδες.
- Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με τα καρύδια και τα μπαχαρικά σταδιακά στο παραπάνω μείγμα, ανακατεύοντας σταθερά με μια μαρίζ.
- Αδειάζουμε το μείγμα στις φόρμες, και ψήνουμε για 25-30′.
- Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα καραμέλας: Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τη σοκολάτα, και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να βράσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα.
- Σερβίρουμε τις πουτίγκες σε βαθύ πιάτο και περιχύνουμε με ζεστή σάλτσα καραμέλας και συμπληρώνουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια.