Υλικά για 7-8 χαλουμόπιτες:

  • 7-8 φύλλα κρούστας (ή πολύ λεπτά χειροποίητα)
  • 200 γρ. χαλούμι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
  • 1 αβγό
  • 1/4 του φλιτζανιού γάλα εβαπορέ
  • 40 γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πολτό ελιάς
  • 3 λιαστές ντομάτες στραγγισμένες από το λάδι τους και ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο ή βούτυρο για τα φύλλα και το ταψί

 

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε το αυγό με το εβαπορέ.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί με τις ελιές, τον πολτό ελιάς, τις λιαστές ντομάτες, το δυόσμο, τα αυγά και το αλατοπίπερο.
  • Διπλώνουμε κάθε φύλλο κρούστας στη μέση αλείφοντας ανάμεσα με βούτυρο ή λάδι (το φύλλο θα διατηρήσει το μήκος του, αλλά θα μείνει το μισό στο πλάτος του).
  • Απλώνουμε κατά μήκος μια λωρίδα γέμιση, τυλίγουμε σε λεπτό ρολό και κατόπιν διπλώνουμε το ρολό σαν σαλιγκάρι.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη γέμιση και τα υπόλοιπα φύλλα
  • Τοποθετούμε τις χαλουμόπιτες σε λαδωμένο ταψί ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο στους 180 βαθμου΄ς μέχρι να ροδίσουν 30’ περίπου.