Υλικά για 7-8 χαλουμόπιτες:
- 7-8 φύλλα κρούστας (ή πολύ λεπτά χειροποίητα)
- 200 γρ. χαλούμι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
- 1 αβγό
- 1/4 του φλιτζανιού γάλα εβαπορέ
- 40 γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. πολτό ελιάς
- 3 λιαστές ντομάτες στραγγισμένες από το λάδι τους και ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο ή βούτυρο για τα φύλλα και το ταψί
Εκτέλεση
- Χτυπάμε το αυγό με το εβαπορέ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί με τις ελιές, τον πολτό ελιάς, τις λιαστές ντομάτες, το δυόσμο, τα αυγά και το αλατοπίπερο.
- Διπλώνουμε κάθε φύλλο κρούστας στη μέση αλείφοντας ανάμεσα με βούτυρο ή λάδι (το φύλλο θα διατηρήσει το μήκος του, αλλά θα μείνει το μισό στο πλάτος του).
- Απλώνουμε κατά μήκος μια λωρίδα γέμιση, τυλίγουμε σε λεπτό ρολό και κατόπιν διπλώνουμε το ρολό σαν σαλιγκάρι.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη γέμιση και τα υπόλοιπα φύλλα
- Τοποθετούμε τις χαλουμόπιτες σε λαδωμένο ταψί ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμου΄ς μέχρι να ροδίσουν 30’ περίπου.