Υλικά για 6 άτομα:

  • 1 μπούτι από αρνί 1,5 κιλό περίπου (ή μοσχάρι σπάλα)
  • 1.5 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
  • 3/4 του φλιτζανιού ρεβίθια μικρά (τα μουλιάζετε για 6 – 8 ώρες στο νερό)
  • 1 κ.σ. σταφίδες κορινθιακές
  • 5 βερίκοκα ξερά
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζάνι βούτυρο αγελαδινό
  • 1/2 φλιτζάνι πετιμέζι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. κύμινο
  • 1 κ.γλ. πιπέρι
  • 2 κ.σ. ασπρισμένο αμύγδαλο ή κουκουνάρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε το αρνάκι και το τοποθετούμε σε φαρδύ σκεύος φούρνου με καπάκι ή σε μεγάλο ταψί (που θα το κλείσουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο).
  • Το αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το κύμινο και 2 φλιτζάνια νερό.
  • Σκεπάζουμε και τοποθετούμε το σκεύος στον φούρνο.
  • Ψήνουμε αρχικά στους 200 βαθμούς για 20′. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50′.
  • Βράζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα σουρώνουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα ξεφλουδίζουμε (μπορούμε να βρούμε στο σούπερ μάρκετ έτοιμα ξεφλουδισμένα ρεβίθια).Μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία από το βράδυ.
  • Όταν το κρέας είναι σχεδόν ψημένο, σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ρύζι με τις σταφίδες, το κύμινο και τα ξεφλουδισμένα ρεβίθια.
  • Τα ρίχνουμε γύρω – γύρω από το αρνί, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε για 15′.
  • Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα κουκουνάρια ή τα αμύγδαλα να ροδίσουν και στη συνέχεια ρίχνουμε τα βερίκοκα.
  • Ανοίγουμε ξανά το σκεύος, προσθέτουμε τα βερίκοκα και το κουκουνάρι.
  • Ψήνετε για 10-15′ πάντα με ανοιχτό το καπάκι (ή χωρίς τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο).
  • Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10′ πριν το σερβίρουμε ζεστό.