galaktompoureko

Υλικά για ταψί 35χ25:

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας (1 συσκευασία)
  • 70 γρ. βούτυρο και 80 γρ. αραβοσιτέλαιο λιωμένο στο μπρίκι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε εξολοκλήρου αραβοσιτέλαιο είτε μαργαρίνη είτε βούτυρο)

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα (είτε πλήρες είτε όχι)
  • 1 κούπα καφέ ζάχαρη
  • 1/2 κούπα καφέ σιμιγδάλι ψιλό ανακατεμένο με 3-4 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 6 αυγά
  • 3 βανίλιες
  • 1 κ. σ. βούτυρο (ή μαργαρίνη)

Για το σιρόπι:

  • 2 1/2 -3 κούπες καφέ ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. λεμόνι

Εκτέλεση:

  • Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια χωριστά σε σφιχτή μαρέγκα και μετά προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεστάνει.
  • Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σιγά σιγά, ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει, ενώ χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 6 για καινούριες κουζίνες, στο 2 για παλιές).
  • Ανακατεύουμε συνεχώς (γύρω στα 8 λεπτά) και απομακρύνουμε από τη φωτιά μόλις αρχίσει να φουσκώνει η κρέμα.
  • Βάζουμε το βούτυρο/μαργαρίνη και τις βανίλιες και ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Προσθέτουμε και τα αυγά σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς (θέλει υπομονή για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά).
  • Αφήνουμε στην άκρη την κρέμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα καθώς απλώνουμε τα φύλλα στο ταψί.
  • Αλείφουμε με το πινέλο ζαχαροπλαστικής το ταψί της κουζίνας (30χ40) με το λιωμένο μίγμα (βούτυρο/μαργαρίνη/αραβοσιτέλαιο) και τοποθετούμε ένα φύλλο. Το αλείφουμε και αυτό με βούτυρο/μαργαρίνη/αραβοσιτέλαιο.
  • Συνεχίζουμε βάζοντας τα μισά φύλλα της συσκευασίας από κάτω αλείφοντάς τα ένα ένα με το πινέλο προσεκτικά. Τα κομμάτια που περισσεύουν τα διπλώνουμε προς τα μέσα και τα αλείφουμε και αυτά με βούτυρο/μαργαρίνη/αραβοσιτέλαιο.
  • Απλώνουμε την κρέμα και βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία όπως πριν. Ό,τι περισσεύει από το ταψί, το κόβουμε και τα υπόλοιπα τα διπλώνουμε προς τα μέσα.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια, τη χαράσσουμε και ραντίζουμε με νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 15 λεπτά και χαμηλώνουμε στους 160-170 για άλλα 40-45 λεπτά (ανάλογα το φούρνο). Αν εντωμεταξύ τα φύλλα έχουν ροδοκοκκινίσει, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. (Μπορεί να χρειαστεί και ένα πεντάλεπτο μόνο η κάτω αντίσταση).
  • Όταν βάζουμε το ταψί στο φούρνο, αρχίζουμε να φτιάχνουμε το σιρόπι οπότε να έχει σχεδόν κρυώσει μόλις βγει το γλυκό. Βάζουμε τα υλικά στην κατσαρόλα, εκτός από το λεμόνι, και μόλις αρχίσουν να βράζουν μετράμε 6 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτοντας το λεμόνι.
  • Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το ταψί, το αφήνουμε 5 λεπτά και το περιχύνουμε κουταλιά κουταλιά με το σιρόπι.