Υλικά για 2 άτομα:

  • 2 φιλέτα γαλέος
  • ελαιόλαδο

Για την κρούστα ελιάς

  • 2 κ.σ. πάστα ελιάς
  • 2 φέτες ψωμί, μιας μέρας, ψημένες
  • 1/2 κ.γλ.θυμάρι ξερό
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. μαϊντανός
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ. νερό

Για τα καροτάκια τουρσί

  • 5 καρότα (κομμένα στα 4, δηλαδή 20 κομμάτια)
  • 250 ml (ή 1 κούπα καφές) μηλόξυδο
  • 270 ml (ή περισσότερο από 1 κούπα καφέ) νερό
  • 1/2 κ.σ. ζάχαρη
  • 3-4 κόκκοι κάρδαμο
  • 1 μικρό κλωνάρι σέλινο
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ
  • 1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
  • 10 κόκκοι πιπεριού
  • 1 κ.σ. κοφτή χοντρό αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ.μαργαρίνη

Εκτέλεση

Καροτάκια τουρσί

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μηλόξυδο με το νερό και μόλις αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και τη μαργαρίνη.
  • Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά (6 για καινούριες, 2 για παλιές) για 15΄ και έπειτα τα σουρώνουμε.
  • Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με τη μαργαρίνη, μετά ρίχνουμε τα καροτάκια και τις φέτες κρεμμυδιού (όλα τα άλλα τα πετάμε) και τα γλασάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄.

Κρούστα ελιάς

  • Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά. (Αν δεν είναι αρκετά παχύρευστο, προσθέτουμε λάδι και νερό.)

Φιλέτα γαλέου

  • Αλείφουμε τα φιλέτα με ελαιόλαδο.
  • Τα τοποθετούμε σε ταψάκι μέσα στο οποίο έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος.
  • Καλύπτουμε τα φιλέτα με την κρούστα ελιάς.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με τα καροτάκια τουρσί.

Σημείωση: Τα καροτάκια τουρσί θα είναι αρκετά αλμυρά. Επειδή όμως δεν έχουμε βάλει αλάτι στο ψάρι, οι γεύσεις θα δέσουν πολύ καλά.