Υλικά για 2 άτομα:
- 2 φιλέτα γαλέος
- ελαιόλαδο
Για την κρούστα ελιάς
- 2 κ.σ. πάστα ελιάς
- 2 φέτες ψωμί, μιας μέρας, ψημένες
- 1/2 κ.γλ.θυμάρι ξερό
- 1/2 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.σ. μαϊντανός
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2-3 κ.σ. νερό
Για τα καροτάκια τουρσί
- 5 καρότα (κομμένα στα 4, δηλαδή 20 κομμάτια)
- 250 ml (ή 1 κούπα καφές) μηλόξυδο
- 270 ml (ή περισσότερο από 1 κούπα καφέ) νερό
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- 3-4 κόκκοι κάρδαμο
- 1 μικρό κλωνάρι σέλινο
- 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ
- 1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
- 10 κόκκοι πιπεριού
- 1 κ.σ. κοφτή χοντρό αλάτι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ.μαργαρίνη
Εκτέλεση
Καροτάκια τουρσί
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μηλόξυδο με το νερό και μόλις αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και τη μαργαρίνη.
- Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά (6 για καινούριες, 2 για παλιές) για 15΄ και έπειτα τα σουρώνουμε.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με τη μαργαρίνη, μετά ρίχνουμε τα καροτάκια και τις φέτες κρεμμυδιού (όλα τα άλλα τα πετάμε) και τα γλασάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄.
Κρούστα ελιάς
- Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά. (Αν δεν είναι αρκετά παχύρευστο, προσθέτουμε λάδι και νερό.)
Φιλέτα γαλέου
- Αλείφουμε τα φιλέτα με ελαιόλαδο.
- Τα τοποθετούμε σε ταψάκι μέσα στο οποίο έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος.
- Καλύπτουμε τα φιλέτα με την κρούστα ελιάς.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε με τα καροτάκια τουρσί.
Σημείωση: Τα καροτάκια τουρσί θα είναι αρκετά αλμυρά. Επειδή όμως δεν έχουμε βάλει αλάτι στο ψάρι, οι γεύσεις θα δέσουν πολύ καλά.