Υλικά για 2 άτομα:

Για τη φάβα:

  • 100 γρ. φάβα
  • 200-300 ml από το νερό που έχουμε βράσει τα κελύφη των γαρίδων
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Για το φινόκιο:

  • 1 φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ούζο

Για τα κρεμμύδια:

  • 1 ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι

Για τις γαρίδες

  • 6-8 γαρίδες, καθαρισμένες από το κέλυφος και κρατημένα τα κεφάλια και τις ουρές
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 8-10 ντοματίνια στη μέση
  • 3 λιαστές ντομάες σε λωρίδες
  • 1 κ.σ. κάππαρη
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού ούζο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Γαρίδες:

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το εντεράκι και βράζουμε τα κελύφη εκτός από τα κεφάλια και τις ουρές σε νερό με ελαιόλαδο, θυμάρι και μαντζουράνα για 30′.

Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό για τη φάβα

Φάβα:

  • Ξεπλένουμε τη φάβα, τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ζωμό και το κρεμμύδι.
  • Αφού πάρει μια βράση, ξαφρίζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά, έως ότου η φάβα λιώσει.
  • Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και περνάμε από τον μύλο λαχανικών, το multi ή χτυπάμε με το σύρμα.

Κρεμμύδια και φινόκιο:

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το φινόκιο, τα ανακατεύουμε, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε να μαριναριστούν.
  • Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη, προσθέτουμε και το φινόκιο με τη μαρινάδα του και αφήνουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μελώσουν.

Γαρίδες και στήσιμο πιάτου:

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για λίγα λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη και σβήνουμε με το ούζο.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τις γαρίδες με το καπάκι και τις αφήνουμε για 1 λεπτό.
  • Σερβίρουμε βάζοντας στο κέντρο του πιάτου τη φάβα, γύρω γύρω το φινόκιο και το κρεμμύδι στο κέντρο και πάνω του τις γαρίδες με τα ντοματίνια και την κάππαρη.