Υλικά για 2 άτομα:

  • 6 καλαμάρια μετρίου μεγέθους
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε καρέ
  • 2 κ.σ μουστάρδα
  • 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το ρύζι

  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γλ. θυμάρι
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη
  • 1/2 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
  • 125 γρ. καστανό ρύζι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τα πλοκάμια από τα καλαμαράκια και τα ψιλοκόβουμε.
  • Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5′ μέχρι να μαραθεί.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης μαζί με τα ψιλοκομμένα πλοκάμια σε ένα μπολ και προσθέτουμε και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Γεμίζουμε τα καλαμάρια και κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε σε ένα ταψί που σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35′.

Ρύζι

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό ή το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Ρίχνουμε το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά περίπου για 45′ (ή όσο λέει η συσκευασία του ρυζιού).Αλατοπιπερώνουμε.
  • Όταν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό.
  • Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε και τη μαργαρίνη.