Υλικά για 2 άτομα:
- 6 καλαμάρια μετρίου μεγέθους
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/2 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
- 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε καρέ
- 2 κ.σ μουστάρδα
- 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για το ρύζι
- 1 φύλλο δάφνη
- 1 κ.γλ. πάπρικα
- 1/2 κ.γλ. ρίγανη
- 1/2 κ.γλ. θυμάρι
- 1 κ.σ. μαργαρίνη
- 1/2 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
- 125 γρ. καστανό ρύζι
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα πλοκάμια από τα καλαμαράκια και τα ψιλοκόβουμε.
- Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5′ μέχρι να μαραθεί.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης μαζί με τα ψιλοκομμένα πλοκάμια σε ένα μπολ και προσθέτουμε και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε.
- Γεμίζουμε τα καλαμάρια και κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε σε ένα ταψί που σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35′.
Ρύζι
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό ή το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά περίπου για 45′ (ή όσο λέει η συσκευασία του ρυζιού).Αλατοπιπερώνουμε.
- Όταν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό.
- Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε και τη μαργαρίνη.