Υλικά για 2 stollen:
- 200 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
- 200 γρ. άχνη ζάχαρη
- 2 αυγά
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 1 λεμόνι, το ξύσμα του
- 1 κ.γ. κάρδαμο
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 200 γρ. σταφίδες μαύρες και ξανθές
- 250 γρ. σταφίδες ξανθές
- 150 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
- 100 γρ. πορτοκάλι γλασέ ή κόντιτα
- 50 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
- 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Επιφάνεια:
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική για πασπάλισμα
- 50 γρ. άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, σε χαμηλή ταχύτητα, τη μαργαρίνη με την άχνη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε ένα ένα και τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και όταν ενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνουμε τα αρωματικά, τους ξηρούς καρπούς και το πορτοκάλι, το ρούμι και στο τέλος το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη που θα κολλάει.
- Την τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πιέζουμε κάθε κομμάτι με την παλάμη μας να ανοίξει σε στρογγυλό χοντρό φύλλο πάχους 2 εκ.
- Διπλώνουμε τον κάθε κύκλο στα δύο, αφήνοντας όμως το κάτω μέρος να εξέχει 1 εκ. περισσότερο.
- Μεταφέρουμε τα δύο κομμάτια στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50′.
- Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αλείφουμε με το βούτυρο τα πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη.
- Τα τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τα κρατούμε τυλιγμένα.
Σημειώσεις:
Στο εσωτερικό από τα Stollen βάζουν συχνά ένα μπαστούνι από αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν), πριν τα διπλώσουν.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα γάλακτος με κρεμώδες τυρί (250 γρ.).