Υλικά για 2 stollen: 

  • 200 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
  • 200 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα του
  • 1 κ.γ. κάρδαμο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ. σταφίδες μαύρες και ξανθές
  • 250 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 150 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 100 γρ. πορτοκάλι γλασέ ή κόντιτα
  • 50 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
  • 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Επιφάνεια:

  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική για πασπάλισμα
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, σε χαμηλή ταχύτητα, τη μαργαρίνη με την άχνη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε ένα ένα και τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και όταν ενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνουμε τα αρωματικά, τους ξηρούς καρπούς και το πορτοκάλι, το ρούμι και στο τέλος το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
  • Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη που θα κολλάει.
  • Την τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο ψυγείο.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πιέζουμε κάθε κομμάτι με την παλάμη μας να ανοίξει σε στρογγυλό χοντρό φύλλο πάχους 2 εκ.
  • Διπλώνουμε τον κάθε κύκλο στα δύο, αφήνοντας όμως το κάτω μέρος να εξέχει 1 εκ. περισσότερο.
  • Μεταφέρουμε τα δύο κομμάτια στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50′.
  • Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αλείφουμε με το βούτυρο  τα πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη.
  • Τα τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τα κρατούμε τυλιγμένα.

Σημειώσεις:

Στο εσωτερικό από τα Stollen βάζουν συχνά ένα μπαστούνι από αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν), πριν τα διπλώσουν.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα γάλακτος με κρεμώδες τυρί (250 γρ.).