Υλικά για 12 μεγάλα κομμάτια:

  • 8 φύλλα κρούστας ή χειροποίητα πολύ λεπτά ανοιγμένα
  • 400 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 400 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • κανέλα, γαρύφαλλο

Για το σιρόπι:

  • 1200 γρ. ζάχαρη
  • 800 γρ. νερό
  • χυμός 1/2 λεμονιού

Εκτέλεση

  • Ανοίγουμε πολύ καλά με τα χέρια μας το φύλλο κανταΐφι.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά για τη γέμιση (εκτός δηλαδή από τα φύλλα και το βούτυρο) και χωρίζουμε σε 4 δόσεις.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας σε μια επιφάνεια και αλείφουμε με βούτυρο.
  • Βάζουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω και αλείφουμε ξανά με βούτυρο.
  • Τοποθετούμε 100 γρ. φύλλο κανταΐφι στην άκρη από την μεγάλη πλευρά των φύλλων.
  • Ραντίζουμε με βούτυρο.
  • Βάζουμε 1 δόση γέμιση κατά μήκους του φύλλου κανταΐφι.
  • Τυλίγουμε προσεχτικά και όσο το δυνατόν πιο σφιχτά.
  • Κόβουμε σε 3 μέρη.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα ταψί που τα χωράει ακριβώς χωρίς να στριμώχνονται και να κολλάνε μεταξύ τους.
  • Τα αλείφουμε με το εναπομείναν βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες.
  • Λίγο πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και από τη στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός αφήνουμε για 3΄σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Όταν βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε για 3′ και σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι.

Σημείωση: Η συνταγή της φωτογραφίας είναι φτιαγμένη με χειροποίητο φύλλο.