Υλικά για 12 μεγάλα κομμάτια:
- 8 φύλλα κρούστας ή χειροποίητα πολύ λεπτά ανοιγμένα
- 400 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 400 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- κανέλα, γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
- 1200 γρ. ζάχαρη
- 800 γρ. νερό
- χυμός 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση
- Ανοίγουμε πολύ καλά με τα χέρια μας το φύλλο κανταΐφι.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά για τη γέμιση (εκτός δηλαδή από τα φύλλα και το βούτυρο) και χωρίζουμε σε 4 δόσεις.
- Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας σε μια επιφάνεια και αλείφουμε με βούτυρο.
- Βάζουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω και αλείφουμε ξανά με βούτυρο.
- Τοποθετούμε 100 γρ. φύλλο κανταΐφι στην άκρη από την μεγάλη πλευρά των φύλλων.
- Ραντίζουμε με βούτυρο.
- Βάζουμε 1 δόση γέμιση κατά μήκους του φύλλου κανταΐφι.
- Τυλίγουμε προσεχτικά και όσο το δυνατόν πιο σφιχτά.
- Κόβουμε σε 3 μέρη.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
- Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα ταψί που τα χωράει ακριβώς χωρίς να στριμώχνονται και να κολλάνε μεταξύ τους.
- Τα αλείφουμε με το εναπομείναν βούτυρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες.
- Λίγο πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και από τη στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός αφήνουμε για 3΄σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Όταν βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε για 3′ και σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι.
Σημείωση: Η συνταγή της φωτογραφίας είναι φτιαγμένη με χειροποίητο φύλλο.