psomakiataxini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υικά για 11 κομμάτια:

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (ή απλό σκληρό)
  • 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 10 γρ. μέλι
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 150 ml νερό χλιαρό

Για τη γέμιση:

  • 125 γρ. ταχίνι
  • 40 γρ. μέλι
  • 60 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα στο μπλέντερ
  • λίγη κανέλα

Για το σιρόπι

  • 60 γρ. μέλι
  • 30 ml νερό

Για την επάλειψη:

  • 1 κρόκο αβγού
  • λίγο γάλα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Βάζουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό σε ένα μεγάλο μπολ, τη διαλύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε για 30′.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε για 3-4′ μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  • Αφήνουμε για φουσκώσει για 30-60΄.
  • Μόλις φουσκώσει, τη βάζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
  • Απλώνουμε το φύλλο σε μια λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο για 15′.

Για τη γέμιση και το μοντάρισμα:

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε 1 κ.σ. νερό.
  • Βγάζουμε το φύλλο από το ψυγείο και απλώνουμε τη γέμιση.
  • Τυλίγουμε σε ρόλο λίγο σφιχτά και κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ροδέλες πάχους 5-6 εκ.:
  • Στρώνουμε το ρηχό ταχί της κουζίνας με λαδόκολλα και απλώνουμε πάνω τα ρολάκια σε μικρή απόσταση.
  • Αφήνουμε να φουσκώσουν για 90′ περίπου.
  • Ανακατεύουμε τον κρόκο με το γάλα και αλείφουμε τα ρολάκια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 15-20΄ ή μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Μόλις βάλουμε τα ψωμάκια στο φούρνο βράζουμε για 2′ τα υλικά για το σιρόπι.
  • Βγάζουμε τα ψωμάκια από το φούρνο και τα αλείφουμε με το σιρόπι.

 

Σημείωση: Αν θέλουμε τα ψωμάκια νηστίσιμα, δεν τα αλείφουμε με τον κρόκο.