Υικά για 11 κομμάτια:
Για τη ζύμη:
- 250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (ή απλό σκληρό)
- 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 10 γρ. μέλι
- 25 γρ. ζάχαρη
- λίγο αλάτι
- 150 ml νερό χλιαρό
Για τη γέμιση:
- 125 γρ. ταχίνι
- 40 γρ. μέλι
- 60 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα στο μπλέντερ
- λίγη κανέλα
Για το σιρόπι
- 60 γρ. μέλι
- 30 ml νερό
Για την επάλειψη:
- 1 κρόκο αβγού
- λίγο γάλα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Βάζουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό σε ένα μεγάλο μπολ, τη διαλύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε για 30′.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε για 3-4′ μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
- Αφήνουμε για φουσκώσει για 30-60΄.
- Μόλις φουσκώσει, τη βάζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
- Απλώνουμε το φύλλο σε μια λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο για 15′.
Για τη γέμιση και το μοντάρισμα:
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε 1 κ.σ. νερό.
- Βγάζουμε το φύλλο από το ψυγείο και απλώνουμε τη γέμιση.
- Τυλίγουμε σε ρόλο λίγο σφιχτά και κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ροδέλες πάχους 5-6 εκ.:
- Στρώνουμε το ρηχό ταχί της κουζίνας με λαδόκολλα και απλώνουμε πάνω τα ρολάκια σε μικρή απόσταση.
- Αφήνουμε να φουσκώσουν για 90′ περίπου.
- Ανακατεύουμε τον κρόκο με το γάλα και αλείφουμε τα ρολάκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 15-20΄ ή μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Μόλις βάλουμε τα ψωμάκια στο φούρνο βράζουμε για 2′ τα υλικά για το σιρόπι.
- Βγάζουμε τα ψωμάκια από το φούρνο και τα αλείφουμε με το σιρόπι.
Σημείωση: Αν θέλουμε τα ψωμάκια νηστίσιμα, δεν τα αλείφουμε με τον κρόκο.