Υλικά για ταψί 36χ25 εκ.:
250 γρ. κανταΐφι καλά ξασμένο (να ανοιχτούν οι τριχούλες καλά για να γίνει ανάλαφρο)
400 γρ. βούτυρο με μαργαρίνη λιωμένο
Για το σιρόπι:
400 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη (μισή λευκή και μισή καστανή)
Για την κρέμα και τη σαντιγύ:
- 700 γρ. γάλα
- 180 γρ. ζάχαρη
- 5 κρόκους
- 2 βανιλίνες
- 40 γρ. αλεύρι
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 50 γρ. βούτυρο
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 250 γρ. αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
- Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και στρώνουμε καλά το φύλλο κανταΐφι χωρίς να αφήσουμε κενά.
- Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30′ ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
- Για το σιρόπι:
- Όταν βάλουμε το ταψί στο φούρνο, αρχίζουμε να φτιάχνουμε το σιρόπι.
- Βάζουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε λίγο και αφήνουμε για 3′.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, περιχύνουμε το ψημένο φύλλο με το κρύο σιρόπι.
Για την κρέμα:
- Βάζουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα το γάλα με τη μισή ζάχαρη και τις βανίλιες, και αρχίζουμε να ζεσταίνουμε το μείγμα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους, το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε στο μείγμα το μισό ζεστό γάλα και ανακατεύουμε για να φτιάξουμε έναν χυλό.
- Προσθέτουμε το χυλό στο γάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 7 και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να δένει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Ομογενοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.
- Αφήνουμε λίγο την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς και την ρίχνουμε πάνω από το σιροπιασμένο και κρυωμένο φύλλο.
- Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για 3 ώρες μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαντιγύ.
- Βάζουμε τη σαντιγύ με κουτάλι ή με τη βοήθεια κορνέ πάνω από την κρέμα και γαρνίρουμε με το αμύγδαλο φιλέ.