Υλικά:
- 400 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- 3 αβγά (τα ασπράδια τους)
- 250 γρ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 2-3 κ.σ. κονιάκ
- αμύγδαλο φιλέ
- ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση
- Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι πολύ ψιλά.
- Ανακατεύουμε σε λεκανίτσα τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το κονιάκ.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με το αλάτι σε μαρέγκα και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στα υπόλοιπα υλικά.
- Ζυμώνουμε απαλά ώσπου να γίνει το μείγμα ομοιογενές.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 30’, για να σφίξει το μείγμα.
- Βρέχουμε με νερό τα χέρια μας, παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης σε σχήμα καρυδιού και πλάθουμε σε κάπως παχιά κομμάτια μακρόστενα ή στρογγυλά.
- Τα βουτάμε στο αμύγδαλο φιλέ και τα τοποθετούμε σε ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25΄.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί για να μην ξεραθούν.