Υλικά για 4 κομμάτια:
- 25 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
- 1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
- 3/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό (σύνολο γάλα και νερό 250 γρ.)
- 50 γρ. μαργαρίνη κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα.
- Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά (καλύτερα να διαλύσουμε τη μαγιά στο νερό) και ζυμώνουμε για 4-5′. Εναλλακτικά ζυμώνουμε στο μίξερ.
- Τη βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για αρκετά λεπτά ραντίζοντας κάθε τόσο με χλιαρό νερό,
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
- Τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια, τα σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 30-40′.
- Παίρνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, το ανοίγουμε ελαφρώς με τον πλάστη κατά μήκος τραβώντας το λίγο με τα χέρια για να γίνει ελαφρώς μακρουλό.
- Ανασηκώνουμε τις άκρες της ζύμης, ώστε να γίνει σαν βαρκούλα.
- Βάζουμε τις βάσεις σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, γεμίζουμε κατά βούληση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-30′ μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν τα πεϊνιρλί.