Υλικά για 24 πιτάκια ή για 12 σταφιδοψωμάκια των γρ.:
- 250 γρ. αλεύρι σκληρό ή πολυτελείας και 50 γρ. ακόμη σε περίπτωση που χρειαστούν
- 12,5 γρ. φρέσκια μαγιά ή 7 γρ. ξηρή
- 25 γρ. ζάχαρη
- 3 αβγά
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή μείγμα και των 2 σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
- Βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για λίγο.
- Προσθέτουμε 2 αβγά, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε και το τελευταίο αβγό.
- Όταν ενσωματωθούν τα αβγά στο μείγμα, ρίχνουμε το αλάτι και το βούτυρο.
- Χτυπάμε μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει λίγο η ζύμη από τα τοιχώματα. (Αν έχουμε βάλει 250 γρ. αλεύρι και κολλάει ακόμη πολύ, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα 50 και συνεχίζουμε.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη (που θα κολλάει αρκετά) σε ένα καθαρό μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες.
- Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για λίγο.
- Την μεταφέρουμε ξανά σε μπολ και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1:30 ώρα.
- Βγάζουμε από το ψυγείο, την πατάμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει και την κόβουμε σε 3 κομμάτια.
- Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φύλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε 8 μικρά τρίγωνα.
- Βάζουμε στην άκρη κάθε τριγώνου ό,τι γέμιση θέλουμε: τυρί φέτα, ζαμπόν με γκούντα, μερέντα, μαρμελάδα και τυλίγουμε.
- Αλείφουμε με αβγό αραιωμένο με νερό ή με γάλα.
- Ψήνουμε στου 200 βαθμούς για 20΄ περίπου.