Υλικά για 24 πιτάκια ή για 12 σταφιδοψωμάκια των γρ.:

  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό ή πολυτελείας και 50 γρ. ακόμη σε περίπτωση που χρειαστούν
  • 12,5 γρ. φρέσκια μαγιά ή 7 γρ. ξηρή
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή μείγμα και των 2 σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για λίγο.
  • Προσθέτουμε 2 αβγά, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε και το τελευταίο αβγό.
  • Όταν ενσωματωθούν τα αβγά στο μείγμα, ρίχνουμε το αλάτι και το βούτυρο.
  • Χτυπάμε μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει λίγο η ζύμη από τα τοιχώματα. (Αν έχουμε βάλει 250 γρ. αλεύρι και κολλάει ακόμη πολύ, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα 50 και συνεχίζουμε.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη (που θα κολλάει αρκετά) σε ένα καθαρό μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για λίγο.
  • Την μεταφέρουμε ξανά σε μπολ και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1:30 ώρα.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο, την πατάμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει και την κόβουμε σε 3 κομμάτια.
  • Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φύλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε 8 μικρά τρίγωνα.
  • Βάζουμε στην άκρη κάθε τριγώνου ό,τι γέμιση θέλουμε: τυρί φέτα, ζαμπόν με γκούντα, μερέντα, μαρμελάδα και τυλίγουμε.
  • Αλείφουμε με αβγό αραιωμένο με νερό ή με γάλα.
  • Ψήνουμε στου 200 βαθμούς για 20΄ περίπου.