Υλικά στα στρογγυλή φόρμα με τρύπα 23 εκ.:
- 300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
- 1/2 λίτρο γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- 150 γρ. σταφίδες
- 4-5 κ.σ. κονιάκ
- 120 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 80 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε για αρκετές ώρες το ψωμί στο γάλα και τις σταφίδες στο κονιάκ.
- Αλείφουμε τη φόρμα με βούτυρο και την πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά (1 κ.σ. περίπου).
- Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να έχουμε μια παχιά κρέμα.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το ξύσμα, τις σταφίδες με το υγρό τους, τα καρύδια, ψωμί με το γάλα αφού το έχουμε τρίψει σε ψίχουλα με τα δάχτυλα και την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά.
- Ανακατεύουμε απαλά, αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια αρκετά. (Τα τελευταία 10′ αέρα με κάτω αντίσταση.)
- Ξεφορμάρουμε προσεχτικά, αφού αφήσουμε να κρυώσει για 30′, και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.