Υλικά για στρογγυλή φόρμα 24-26 εκ.:
- 250 γρ. ανθότυρο ανάλατο και μαλακό
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (καλύτερα 10% λιπαρά)
- 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 150 γρ. αμυγδαλόψιχα λευκή και ελαφρώς ψημένη, αλεσμένη σε σκόνη στο μούλτι (μπορούμε να βάλουμε και μείγμα με φουντούκια και καρύδια)
- 300 γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα αχλάδια)
- 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα πικραμύγδαλου (ή και παραπάνω αν μας αρέσει η γεύση)
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Βάζουμε το ανθότυρο σε ένα βαθύ πιάτο και το σπάμε καλά με το πηρούνι.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικι και προσθέτουμε και τη σκόνη αμυγδάλου.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
- Ξεχωριστά χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε μέσα το ανθότυρο, το γιαούρτι και το εκχύλισμα και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε το μείγμα άλευρουκαι τη μαρέγκα εναλλάξ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ρίχνουμε από πάνω το αμύγδαλο φιλέ.
- Ψήνουμε για 50-55′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ή μέχρι βυθίζοντας το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.
- Περιμένουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη.