Υλικά για ορθογώνια φόρμα 30χ10 εκ.:

  • 300 γραμμάρια βρώμη
  • 200 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 20 γραμμάρια baking powder
  • 5 γρ. κανέλα
  • 50 γραμμάρια σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 50 γραμμάρια Cranberries ή αποξηραμένα δαμάσκηνα ή βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 50 γραμμάρια μαύρες σταφίδες
  • 50 γραμμάρια καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια, σπασμένα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γραμμάρια γάλα
  • 3 αυγά + 2 ασπράδια ή 4 αβγά
  • 15 γραμμάρια γιαούρτι
  • 60 γραμμάρια ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε στο μούλτι τη βρώμη μέχρι να γίνει αλεύρι πάρα πολύ καλά.
  • Στη συνέχεια, χτυπάμε και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης, την αλεσμένη καστανή ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ, την κανέλα, τα αποξηραμένα σύκα, τα μισά cranberries, τις μισές σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς και το αλάτι.
  • Στο μούλτι προσθέτουμε το γάλα και τα υπόλοιπα cranberires και τις υπόλοιπες σταφίδες και πολτοποιούμε, έως ότου το γάλα αρχίσει να αλλάζει ελαφρώς χρώμα για 1′.
  • Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το γάλα από το μούλτι, όλα τα αυγά, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα στο στερεό, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη ή μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
  • Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15-20′, έτσι ώστε να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη και να γίνει πιο παχύρευστο.
    Αλείφουμε τη φόρμα με ελαιόλαδο και την αλευρώνουμε.
  • Ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Αν το μείγμα βγει πολύ σφιχτό προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα, πολύ λίγο τη φορά.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά, ή μέχρι τη στιγμή που αν βάλουμε ένα μαχαίρι θα βγαίνει καθαρό.