Υλικά για ορθογώνια φόρμα 30χ10 εκ.:

  • 2 φλιτζάνια αλεσμένη βρώμη (αλεύρι βρώμης) (200γρ.)
  • 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 2 αυγα
  • 1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας (50γρ.)
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή αγαύη (170γρ.)
  • 1/3 φλιτζάνι ξινή κρέμα (80γρ.) ή γιαούρτι
  • 3 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι βατόμουρα (150g)
  • 1 κ.γλ. άμυλο αραβοσίτο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά, τη βρώμη, το μπέικιν και το αλάτι.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λάδι καρύδας, το μέλι (σιρόπι σφενδάμου ή αγαύη), την ξινή κρέμα ή το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά και ανακατεύουμε. Δε χρειάζεται να χτυπήσουμε υπερβολικά το μείγμα.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα blueberries με λίγο άμυλο αραβοσίτου.
  • Ρίχνουμε στη φόρμα που έχουμε αλείψει με βούτυρο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50′, έως ότου η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή.
  • Αφήνουμε το κέικ να καθίσει για 10′, στη συνέχεια αφαιρούμε από το ταψί και το τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.