Υλικά για 1 στρογγυλή φόρμα 18-22 εκ:
- 2 κ.σ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί (ή τριμμένη φρυγανιά ή αμυγδαλόσκονη)
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. ζάχαρη καστανή
- 400 γρ. μήλα πράσινα (καθαρό βάρος – 2 μήλα μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους)
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 120 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αβγό
- 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος light
Εκτέλεση
- Βουτυρώνουμε τη φόρμα και καλύπτουμε τον πυθμένα της με τα ψίχουλα.
- Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τις 2 ζάχαρες.
- Ξεφλουδίζουμε και καθαρίζουμε τα μήλα και στη συνέχεια κόβουμε το ένα από αυτό σε λεπτές φέτες (12-16).
- Βάζουμε το 1/3 από τις ζάχαρες σε ένα μπολ, προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε μέσα τις φέτες μήλου και τις ανακατεύουμε για να καλυφθούν καλά με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
- Το άλλο μήλο το κόβουμε σε κύβους.
- Χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα το υπόλοιπο μείγμα ζάχαρης με τη μαργαρίνη για 4-5΄.
- Προσθέτουμε το αβγό και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε το αλεύρι εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα τους κύβους μήλου και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και απλώνουμε κυκλικά τις φέτες μήλου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60΄μέχρι να γίνει και εσωτερικά.