Υλικά για δύο μικρές αλουμινένιες φόρμες:

Συστατικά

Για το κέικ

  • 180 γρ αλεύρι
  • 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και 30 γρ. ηλιέλαιο
  • 70 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 20 γρ. κορν φλάουε
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 80 ml ηλιέλαιο
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 βανιλίνη
  • ξύσμα πορτοκαλιού

Για την κρέμα

  • 60 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 25 γρ. κορν φλάουρ
  • 25 γρ. βούτυρο 
  • 250 ml φρέσκο γάλα
  • 1 βανιλίνη

Για τα μήλα

  • 2-3 μήλα πράσινα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • λίγη ζάχαρη καστανή
  • κανέλα

Εκτέλεση

Για την κρέμα

  • Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε την κρέμα και την σκεπάζουμε με μεμβράνη, να την ακουμπάει και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για το κέικ

  • Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και την βανίλια, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το κάστερ πάουντερ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά, το αλεύρι και τέλος το βούτυρο με το ηλιέλαιο.
  • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με την κανέλα και τη ζάχαρη.

Για τελείωμα

  • Βουτυρώνουμε τις φόρμες και αδειάζουμε το μισό μείγμα, από πάνω του ρίχνουμε την κρέμα και μοιράζουμε στις δύο φόρμες τα μήλα, και τελειώνουμε ρίχνοντας το υπόλοιπο μείγμα.
  • Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.