Υλικά για δύο μικρές αλουμινένιες φόρμες:
Συστατικά
Για το κέικ
- 180 γρ αλεύρι
- 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και 30 γρ. ηλιέλαιο
- 70 γρ. ζάχαρη καστανή
- 20 γρ. κορν φλάουε
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 80 ml ηλιέλαιο
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 βανιλίνη
- ξύσμα πορτοκαλιού
Για την κρέμα
- 60 γρ. ζάχαρη λευκή
- 25 γρ. κορν φλάουρ
- 25 γρ. βούτυρο
- 250 ml φρέσκο γάλα
- 1 βανιλίνη
Για τα μήλα
- 2-3 μήλα πράσινα κομμένα σε λεπτές φέτες
- λίγη ζάχαρη καστανή
- κανέλα
Εκτέλεση
Για την κρέμα
- Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε την κρέμα και την σκεπάζουμε με μεμβράνη, να την ακουμπάει και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το κέικ
- Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και την βανίλια, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το κάστερ πάουντερ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά, το αλεύρι και τέλος το βούτυρο με το ηλιέλαιο.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με την κανέλα και τη ζάχαρη.
Για τελείωμα
- Βουτυρώνουμε τις φόρμες και αδειάζουμε το μισό μείγμα, από πάνω του ρίχνουμε την κρέμα και μοιράζουμε στις δύο φόρμες τα μήλα, και τελειώνουμε ρίχνοντας το υπόλοιπο μείγμα.
- Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.