Υλικά για φόρμα 25Χ20 εκ.:
Για μείγμα σοκολάτας:
- 1/2 φλιτζάνι κακάο κοσκινισμένο
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/3 φλιτζανιού νερό βραστό
Για το κέικ:
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή για όλες τις χρήσεις με 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ) κοσκινισμένο
- 3 βανιλίνες
- 350 γρ. ζάχαρη
- 200 ml ελαιόλαδο (ή μείγμα ελαιόλαδου και ηλιέλαιου)
- 200 ml γάλα φρέσκο
- 5 αβγά
Για το γλάσο:
- 100 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
- 1/2 φλιτζάνι κακάο κοσκινισμένο
- 3 φλιτζάνια άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
Εκτέλεση
Για το μείγμα σοκολάτας:
Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ όλα τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.
Για το κέικ:
- Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι για 5΄σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και τις βανιλίνες και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα και χτυπάμε για λίγο σε χαμηλή ταχύτητα.
- Παίρνουμε από το παραπάνω μείγμα 3 φλιτζάνια και τα ανακατεύουμε με το μείγμα σοκολάτας.
- Ρίχνουμε στο ταψί που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά μισό από το άσπρο μείγμα κέικ, αραδιάζουμε κουταλιές από το καινούριο μείγμα σοκολάτας, προσθέτουμε το υπόλοιπο άσπρο μείγμα και τελειώνουμε με κουταλιές από το μείγμα σοκολάτας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60΄μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέικ.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
- Εντωμεταξύ φτιάχνουμε το γλάσο σοκολάτας ζεσταίνοντας σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη με το γάλα και ρίχνοντας το κακάο και την άχνη. Αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά να σταθεί το μείγμα.
- Αναποδογυρίζουμε το κέικ με τη βοήθεια ενός μεγάλου ρηχού ταψιού.
- Περιχύνουμε με το γλάσο.