Υλικά για στρογγυλή φόρμα 23 εκ.:
Για το κέικ:
- 160 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. γιαούρτι
- 200 γρ. βατόμουρα (προαιρετικά)
- 260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 240 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι ¼ κ.γ. αλάτι
Για τη βουτυρόκρεμα με γιαούρτι:
- 20 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. γιαούρτι
- 150 γρ. άχνη
- ή επικάλυψη σοκολάτας με 150 γρ. σοκολάτα, 50 γρ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Για το κέικ:
- Αφήνουμε όλα τα υλικά για 2 ώρες εκτός ψυγείου.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μόλις λιώσει κρατάμε μόνο το καθαρό βούτυρο (βούτυρο κλαριφιέ) και το αφήνουμε στην άκρη να σταθεροποιηθεί ξανά. (Μπορούμε να παραλείψουμε αυτή τη διαδικασία και να χρησιμοποιήσουμε το βούτυρο απευθείας στον κάδο του μίξερ.)
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Αφρατεύουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο για 2΄ και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα για 5′ και κατόπιν προσθέτουμε τ΄αβγά, ένα τη φορά.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, το χυμό και το αλάτι και το μισό αλεύρι.
- Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε τα βατόμουρα (αν τα βάλουμε) και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν σε ένα μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στην καλά βουτυρωμένη φόρμα για κέικ, ψήνουμε για 50′ και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά.
Για τη βουτυρόκρεμα με γιαούρτι:
- Χτυπάμε στο μίξερ τα υλικά για τη βουτυρόκρεμα, αλείφουμε το κέικ και το απολαμβάνουμε.
- ή λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με την κρέμα, αφήνουμε για 10΄να κρυώσει λίγο και αλείφουμε το κέικ.