Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:

Για το κέικ

  • 375 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά
  • 150 γρ. ξινόγαλα (αριάνι)
  • 70 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  • 3 κ.γ. στιγμιαίο καφέ, διαλυμένα σε 2 κ.σ. καυτό νερό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια
  • 1/4 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ (σε σκόνη)
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. κακάο
  • 25 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 25 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 2 σφηνάκια κονιάκ

Εκτέλεση

Για τη γέμιση:

  • Μουλιάζουμε τις σταφίδες για 10 λεπτά στο κονιάκ και τις χρησιμοποιούμε αφού τις σουρώσουμε.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης.

Για το κέικ:

  • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το ξινόγαλα και σε ένα τρίτο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και έπειτα τον καφέ και τη βανίλια.
  • Συνεχίζοντας το χτύπημα, σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε εναλλάξ, σε τρεις δόσεις, το μείγμα της κρέμας γάλακτος και το αλεύρι.
  •  Ρίχνουμε τα ⅔ του μείγματος στη φόρμα, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-55 λεπτά.
  • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα για μισή ώρα πριν το ξεφορμάρουμε.