Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:
Για το κέικ
- 375 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρ. ζάχαρη
- 180 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 αυγά
- 150 γρ. ξινόγαλα (αριάνι)
- 70 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
- 3 κ.γ. στιγμιαίο καφέ, διαλυμένα σε 2 κ.σ. καυτό νερό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια
- 1/4 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 100 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ (σε σκόνη)
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. κακάο
- 25 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- 25 γρ. σταφίδες μαύρες
- 2 σφηνάκια κονιάκ
Εκτέλεση
Για τη γέμιση:
- Μουλιάζουμε τις σταφίδες για 10 λεπτά στο κονιάκ και τις χρησιμοποιούμε αφού τις σουρώσουμε.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης.
Για το κέικ:
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το ξινόγαλα και σε ένα τρίτο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και έπειτα τον καφέ και τη βανίλια.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε εναλλάξ, σε τρεις δόσεις, το μείγμα της κρέμας γάλακτος και το αλεύρι.
- Ρίχνουμε τα ⅔ του μείγματος στη φόρμα, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-55 λεπτά.
- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα για μισή ώρα πριν το ξεφορμάρουμε.