Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:
- 70 ml κονιάκ
- 1 φακελάκι τσάι της προτίμησής μας
- 200 γρ. ξερά σύκα σε μικρά κομμάτια
- 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 270 γρ. ζάχαρη
- 6 αβγά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κονιάκ, το φακελάκι του τσαγιού και τα σύκα.
- Καλύπτουμε με χλιαρό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος για 30΄, μέχρι τα σύκα να απορροφήσουν το περισσότερο υγρό και να φουσκώσουν.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2′ ακόμη.
- Στραγγίζουμε τα σύκα από τα υγρά και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τα ρίχνουμε στο μείγμα του κέικ.
- Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 5΄.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμη 40-45΄.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, αφήνουμε για 10΄και ξεφορμάρουμε.