Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:

  • 70 ml κονιάκ
  • 1 φακελάκι τσάι της προτίμησής μας
  • 200 γρ. ξερά σύκα σε μικρά κομμάτια
  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 270 γρ. ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κονιάκ, το φακελάκι του τσαγιού και τα σύκα.
  • Καλύπτουμε με χλιαρό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος για 30΄, μέχρι τα σύκα να απορροφήσουν το περισσότερο υγρό και να φουσκώσουν.
  • Σε άλλο μπολ χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2′ ακόμη.
  • Στραγγίζουμε τα σύκα από τα υγρά και σκουπίζουμε με  χαρτί κουζίνας. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τα ρίχνουμε στο μείγμα του κέικ.
  • Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 5΄.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμη 40-45΄.
  • Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, αφήνουμε για 10΄και ξεφορμάρουμε.