Υλικά για 1 ορθογώνια φόρμα 30-32 εκ.:
Για το κέικ:
- 140 γρ. αραβοσιτέλαιο
- 200 γρ. μείγμα αποξηραμένων φρούτων σε πετιμέζι (δες συνταγή μπούτι χοιρινό με πετιμέζι)
- 140 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 4 αβγά χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για την κρέμα:
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/4 κ.γλ. κάρδαμο σε σκόνη
Εκτέλεση
Για το κέικ:
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σύρμα ή το μίξερ το λάδι, το μείγμα με το πετιμέζι, το χυμό πορτοκαλιού, την άχνη και την κανέλα.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί.
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα και προσθέτουμε τους κρόκους, ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα ή λίγο με το μίξερ.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα και την προσθέτουμε σε δόσεις στα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας απαλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60′ μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα.
Για την κρέμα:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και βάζουμε μια κ.σ. πάνω από κάθε κομμάτι κέικ.