Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ. ή ορθογώνια 30χ23:

  • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα  (ή ανάμεικτη με κουβερτούρα γάλακτος) θρυμματισμένη
  • 1 φλιτζάνι και 2 κουτ. σούπας επιπλέον γάλα
  • 1/4 φλιτζανιού καφέ στιγμιαίο σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα και καρύδια χοντροσπασμένα
  • 2 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 100 γρ.  βούτυρο ή μαργαρίνη ή μείγμα και των δύο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 3 φλιτζάνια και 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλ. σκόνη σόδα
  • 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
  • 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό (ή μία συσκευασία των 200 γρ.)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 ½ κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας ή 2 βανίλιες

Εκτέλεση

  • Λιώνουμε 250 γρ. κουβερτούρα σε μπεν μαρί πάνω σε χαμηλή φωτιά.Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι του καφέ το 1/4 του φλιτζανιού γάλα μαζί με τη σκόνη καφέ. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε, τα υπόλοιπα 50 γρ. κουβερτούρα, τα αμύγδαλα, 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη και τα 50 γρ. βούτυρο μέχρι να γίνουν ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
  • Φτιάχνουμε το βασικό κουρκούτι για το κέικ: Αναμειγνύουμε σε άλλο μπολ αλεύρι, σόδα, αλάτι και μπέικιν πάουντερ.
  • Στο μεγάλο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα άλλα 2 φλιτζάνια ζάχαρης και τα 100γρ. βούτυρο.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά, τα υπόλοιπα 3/4 φλιτζανιού γάλα + 2 κουτ. σούπας γάλα, τη βανίλια και τα χτυπάμε.
  • Ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει ένα ομογενές μείγμα.
  • Βγάζουμε 3 φλιτζάνια από το παραπάνω κουρκούτι και το μεταφέρουμε σε ένα μέτριο μπολ.
  • Προσθέτουμε και ανακατεύουμε τη λιωμένη σοκολάτα και το μείγμα με καφέ και γάλα.
  • Περιχύνουμε τη φόρμα του κέικ που έχουμε βουτυρώσει με το άσπρο μείγμα (τα 3 φλιτζάνια).
  • Με ένα κουτάλι παίρνουμε από το μείγμα που έχει μείνει στο μίξερ και κουταλιά – κουταλιά το ρίχνουμε σε διάφορα σημεία πάνω στο κέικ, που να μην ακουμπάει η μια δίπλα στην άλλη.
  • Με τη λάμα ενός μαχαιριού κάνουμε κυκλικές κινήσεις μέσα στο μείγμα το κέικ έτσι που να αναμειχθεί το σοκολατένιο με το άσπρο μείγμα και να δώσει τελικά μια δίχρωμη εμφάνιση μαρμάρου.
  • Το πασπαλίζουμε με το μείγμα αμυγδάλου-σοκολάτας.
  • Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45′ (ή όταν βγει η λάμα του μαχαιριού καθαρή).