Υλικά για στρογγυλή φόρμα 18 εκ.:
- 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 25 γρ. σιρόπι από γλυκό κουταλιού ή σιρόπι γλυκόζης
- 75 γρ. μέλι
- 100 γρ. πετιμέζι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 50 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κ.γλ. μείγμα γλυκών μπαχαρικών σε σκόνη (κανέλα, γαρίφαλο)
- 1/2 κ.γλ. κάρδαμο τριμμένο
- γλυκό του κουταλιού τζίντζερ 1 κομμάτι ψιλοκομμένο
- 2 αβγά
- 75 ml γάλα
Για το γλάσο
- 50 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο
- 25 γρ. μέλι
- γλυκό του κουταλιού τζίντζερ 1 κομμάτι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού τζίντζερ
Εκτέλεση
- Για να φτιάξουμε το γλυκό τζίντζερ, αν δε βρούμε έτοιμο, βάζουμε 5-6 κομμάτια ζαχαρωμένο τζίντζερ (στα Carrefour πωλείται) σε ένα κατσαρολάκι με 2 κοφτές κ.σ. ζάχαρη και 6 κ.σ. νερό και βράζουμε μέχρι να σιροπιάσει.
- Τοποθετούμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το σιρόπι, το μέλι, το πετιμέζι και το ξύσμα πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα 4 κομματάκια από το γλυκό τζίντζερ που φτιάξαμε ψιλοκομμένα.
- Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν, προσθέτουμε το μείγμα πετιμεζιού και στη συνέχεια τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα με το γάλα, και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς.
Για το γλάσο:
- Ανακατεύουμε τη μαρμελάδ, το μέλι, τα υπόλοιπα 2 κομμάτια γλυκό τζίντζερ ψιλοκομμένα και το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.
- Βγάζουμε το κέικ από τη φόρμα και ζεστό όπως είναι το σιροπιάζουμε με το πολύ ζεστό γλάσο.