Υλικά για ορθογώνια φόρμα 30χ10 εκ.:

Για το κέικ:

  • 225 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. αμύγδαλα λευκά τριμμένα
  • 4 αβγά
  • 175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ κανέλα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 12 φρέσκα σύκα πλυμένα καλά και κομμένα στα 4

Για το κραμπλ:

  • 50 γρ. αλεύρι
  • 40 γρ. αμύγδαλα λευκά τριμμένα
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 40 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

Κραμπλ:

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ και βάζουμε για 30′ στο ψυγείο.

Κέικ:

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη.
  • Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και χτυπάμε για λίγα λεπτά.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα και το κονιάκ και ανακατεύουμε στο μίξερ για 1-2′.
  • Βουτυρώνουμε τη φόρμα και αδειάζουμε το μείγμα.
  • Στρώνουμε από πάνω τα σύκα και σκορπίζουμε το κραμπλ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στη κάτω αντίσταση και αέρα για 15′.
  • Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 179 βαθμούς πάνω και κάτω αντίσταση και ψήνουμε για άλλα 40-45′.