Υλικά για ορθογώνια φόρμα 30χ10 εκ.:
Για το κέικ:
- 225 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. αμύγδαλα λευκά τριμμένα
- 4 αβγά
- 175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ κανέλα
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 12 φρέσκα σύκα πλυμένα καλά και κομμένα στα 4
Για το κραμπλ:
- 50 γρ. αλεύρι
- 40 γρ. αμύγδαλα λευκά τριμμένα
- 50 γρ. ζάχαρη καστανή
- 40 γρ. βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση
Κραμπλ:
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ και βάζουμε για 30′ στο ψυγείο.
Κέικ:
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη.
- Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και χτυπάμε για λίγα λεπτά.
- Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα και το κονιάκ και ανακατεύουμε στο μίξερ για 1-2′.
- Βουτυρώνουμε τη φόρμα και αδειάζουμε το μείγμα.
- Στρώνουμε από πάνω τα σύκα και σκορπίζουμε το κραμπλ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στη κάτω αντίσταση και αέρα για 15′.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 179 βαθμούς πάνω και κάτω αντίσταση και ψήνουμε για άλλα 40-45′.