Υλικά για ορθογώνια φόρμα 30Χ10 εκ.:

  • 240 γρ. αλεύρι ολικής και λευκό
  • ½ φλυτζάνι ηλιέλαιο
  • ½ φλυτζάνι μελάσα
  • 1 ¼ φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου
  • ¼ φλυτζανιού νερό
  • 1 φλυτζάνι απύρηνους χουρμάδες, ψιλοκομμένους
  • ½ φλυτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα
  • 1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ, ή καφέ εσπρέσο
  • 2 κουταλιές κακάο
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα.
  • Πολτοποιούμε τους χουρμάδες με το νερό στο μπλέντερ.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Προσθέτουμε τη μελάσα, τον καφέ και το κακάο.
  • Ανακατεύουμε να διαλυθούν και τέλος προσθέτουμε τους χουρμάδες.
  • Αφήνουμε να σταθούν 20′ περίπου.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος και το νερό.
  • Ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 50′ περίπου.