Υλικά για ορθογώνια φόρμα 30Χ10 εκ.:
- 240 γρ. αλεύρι ολικής και λευκό
- ½ φλυτζάνι ηλιέλαιο
- ½ φλυτζάνι μελάσα
- 1 ¼ φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου
- ¼ φλυτζανιού νερό
- 1 φλυτζάνι απύρηνους χουρμάδες, ψιλοκομμένους
- ½ φλυτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ, ή καφέ εσπρέσο
- 2 κουταλιές κακάο
- 1 κουταλάκι baking powder
- ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα.
- Πολτοποιούμε τους χουρμάδες με το νερό στο μπλέντερ.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από την φωτιά.
- Προσθέτουμε τη μελάσα, τον καφέ και το κακάο.
- Ανακατεύουμε να διαλυθούν και τέλος προσθέτουμε τους χουρμάδες.
- Αφήνουμε να σταθούν 20′ περίπου.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος και το νερό.
- Ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 50′ περίπου.