kalmarakirizi

 

 

 

 

 

Υλικά για 2 άτομα:

  • 4 μέτρια καλαμαράκια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο περασμένη από την πρέσα σκόρδου
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια ή 1/2 ποτήρι ντοματάκια κονκασέ
  • 1/2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1/2 ποτήρι κρασί κόκκινο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε σε αρκετό νερό τα καλαμαράκια 20΄για να μαλακώσουν (ιδίως αν είναι φρέσκα) και κρατάμε από το ζωμό τους 2 ποτήρια.
  • Ξεπλένουμε το ρύζι και το σουρώνουμε.
  • Ψιλοκόβουμε τα ποδαράκια τους και μαζί με το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο τα σοτάρουμε σε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε και το ρύζι και συνεχίζουμε για 2-3΄το σοτάρισμα.
  • Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε το ζωμό από τα καλαμαράκια, τη ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Ενδιάμεσα ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.
  • Γεμίζουμε τα καλαμαράκια και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.
  • Τα βάζουμε σε ταψάκι, προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20′ στους 200 βαθμούς.
  • Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε και την υπόλοιπη γέμιση που έχει απομείνει και αφήνουμε για 15-20′ ακόμη μέχρι να σωθεί το νερό.