Υλικά για 4 άτομα (για πυρέξ 20χ30):

  • 4 καλαμάρια (250-300 γρ., θα “μαζέψουν” πολύ με το μαγείρεμα)
  • 300 γρ. φέτα τριμμένη
  • 1 ντομάτα
  • 1 πράσινη πιπεριά (κέρατο, τη μικρή και όχι τη χοντρή πράσινη που χρησιμοποιούμε στα γεμιστά)
  • λίγο αλάτι, πιπέρι
  • ρίγανη (ή θυμάρι)
  • ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ (ελληνικού) ρύζι καρολίνα ή νυχάκι (ή ανάμεικτο)

Εκτέλεση:

  • Βράζουμε τα καλαμαράκια για 10΄ στην κατσαρόλα, για να μαλακώσουν.
  • Ψιλοκόβουμε την ντομάτα (χωρίς τα σπόρια) και την πιπεριά και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τη φέτα.
  • Προσθέτουμε ρίγανη, αλάτι και πιπέρι (προσοχή στο αλάτι, ελάχιστο γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή).
  • Γεμίζουμε με κουταλάκι τα καλαμάρια και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες (για να μην πέσει το υλικό στο ψήσιμο). (Θα έχει περισσέψει μείγμα φέτας που το θέλουμε στο ρύζι και που είναι αυτό που θα νοστιμίσει το ρύζι.)
  • Τα τοποθετούμε στο πυρέξ, προσθέτοντας 3-4 ποτήρια νερό και ελαιόλαδο (4-5 κ.σ.) και βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25΄(δεν θέλουμε να σωθεί το νερό, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα μαγειρευτούν καλά τα καλαμάρια).
  • Βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε το ρύζι και λίγο αλάτι και πιπέρι καθώς και το υπόλοιπο από το μείγμα φέτας.
  • Βάζουμε ξανά στο φούρνο για περίπου 20-25΄ στους 200 βαθμούς. Εάν έχει λιγοστέψει το νερό, θα προσθέτουμε συνεχώς λίγο λίγο μέχρι να έχει βράσει το ρύζι (μπορούμε να δοκιμάζουμε ρύζι ενδιάμεσα) και να έχει σωθεί στο τέλος το νερό.