Υλικά για 4 μεγάλα καλτσόνε:

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. νερό χλιαρό
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή ή 25 γρ. νωπή
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. αλεύρι σίκαλης
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 300 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

  • 4 κ.σ. έτοιμη σάλτσα ντομάτα με καυτερή πιπεριά
  • 8 κ.σ. μείγμα από τέσσερα τυριά
  • ρίγανη

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Καλό θα ήταν να αφήσουμε 10′ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι σίκαλης, το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, αλάτι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο για 5′ σε μέτρια ταχύτητα.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 ½ – 2ώρες να φουσκώσει.

Για τη σύνθεση

  • Κόβουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια.
  • Με έναν πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι από τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο. Αν κολλάει πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια της ζύμης.
  • Μοιράζουμε τη γέμιση στα τέσσερα φύλλα και διπλώνουμε ώστε να σχηματιστούν μισοφέγγαρα. Απλώνουμε νερό στις άκρες για να κολλήσουν και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να σφραγίσουμε τη ζύμη.
  • Απλώνουμε από 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε κάθε καλτσόνε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα για 20-25΄