Υλικά για 4 μεγάλα καλτσόνε:
Για τη ζύμη:
- 250 γρ. νερό χλιαρό
- 8 γρ. μαγιά ξηρή ή 25 γρ. νωπή
- 1 κ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. αλεύρι σίκαλης
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο
- 300 γρ. αλεύρι
- 1 κ.γλ. αλάτι
- ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
- 4 κ.σ. έτοιμη σάλτσα ντομάτα με καυτερή πιπεριά
- 8 κ.σ. μείγμα από τέσσερα τυριά
- ρίγανη
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Καλό θα ήταν να αφήσουμε 10′ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι σίκαλης, το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, αλάτι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο για 5′ σε μέτρια ταχύτητα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 ½ – 2ώρες να φουσκώσει.
Για τη σύνθεση
- Κόβουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια.
- Με έναν πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι από τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο. Αν κολλάει πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια της ζύμης.
- Μοιράζουμε τη γέμιση στα τέσσερα φύλλα και διπλώνουμε ώστε να σχηματιστούν μισοφέγγαρα. Απλώνουμε νερό στις άκρες για να κολλήσουν και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να σφραγίσουμε τη ζύμη.
- Απλώνουμε από 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε κάθε καλτσόνε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα για 20-25΄