Υλικά για 6 μερίδες:

  •  24 κανελόνια
  • 600-700 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. τριμμένη γραβιέρα (ή ρεγκάτο ή κεφαλογραβιέρα ή σκληρό τυρί)
  • 250 γρ. μανιτάρια (όποια ποικιλία) ψιλοκομμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί ή ένα σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη ή 1/2 κούπα καφέ ντοματάκι κονκασέ
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 2 κ.γλ. βασιλικός
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

  •  6 κ.σ. μαργαρίνη
  • 6 κ.σ. αλεύρι
  • 1200 ml γάλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  •  Μπεσαμέλ: Βάζουμε στην κατσαρόλα τη μαργαρίνη και όταν αρχίζει να λιώνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 6. Όταν λιώσει όλη η μαργαρίνη, προσθέτουμε και το αλεύρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το γάλα και το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα.
  • Σοτάρουμε το κοτόπουλο με τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και σβήνουμε με το κρασί ή το κονιάκ. Πετάμε τα σκόρδα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε για 10-15′ μέχρι να σωθεί το νερό.
  • Προσθέτουμε 1 ποτήρι (των 200 ml) μπεσαμέλ, 100 γρ. γραβιέρα, τη ντομάτα, τον μαϊντανό, το βασιλικό.
  • Μουσκεύουμε τα κανελόνια σε ζεστό νερό για 3′.
  • Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από την εναπομείνασα μπεσαμέλ στο εσωτερικό του πυρέξ ή ταψιού.
  • Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα (βοηθάμε με ένα καλαμάκι, για να γεμίσουν) και τα βάζουμε στο ταψί στη σειρά.
  • Απλώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ πάνω από τα κανελόνια και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40′.
  • Ξεσκεπάζουμε, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν τα κανελόνια.