karidopitasokolata

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για τη φόρμα 26 εκ.:

  • 5 αβγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη (με μαχαίρι, με το χέρι ή σε γουδί)
  • 100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, τριμμένα στο μπλέντερ
  • 250 γρ. μαργαρίνη λιωμένη (σε κατσαρολάκι)
  • 100 γρ. γάλα
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

 

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 70 γρ. κονιάκ

Για το σοκολατένιο γλάσο

  • 200 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρηστο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 5΄.
  • Ρίχνουμε την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι και το γάλα σε μικρές δόσεις εναλλάξ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα (ή ξύλινη κουτάλα).
  • Προσθέτουμε την κανέλα, το μπέικιν και στο τέλος τη μαργαρίνη και τα καρύδια ανακατεύοντας συνεχώς με τη σπάτουλα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα (τινάζοντάς την για να φύγει το περιττό αλεύρι).
  • Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60΄. (Ελέγχουμε αν έχει γίνει η καρυδόπιτα μπήγοντας ένα μαχαίρι και βλέποντας αν κολλάει μείγμα στην επιφάνειά του.)

Σιρόπι και σιρόπιασμα

  • (Ετοιμάζουμε το σιρόπι 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο της πίτας, γιατί πρέπει να τη σιροπιάσουμε όταν είναι και τα δύο ζεστά.)
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας.
  • Βράζουμε το σιρόπι για 6΄, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  • Απομακρύνουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και ρίχνουμε το κονιάκ.
  • Ξεφουρνίζουμε την καρυδόπιτα και τη σιροπιάζουμε έτσι όπως είναι ζεστή με το ζεστό νερό.

Γλάσο

  • Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τη ζεσταίνουμε (τη βγάζουμε από τη φωτιά μόλις έχει αρχίσει την πρώτη φουσκάλα).
  • Τη ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα που έχουμε βάλει σε ένα μπολ.
  • Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα, το οποίο αφήνουμε κατά μέρος, έως ότου πήξει και γίνει σαν αλοιφή.
  • Με ένα φαρδύ μαχαίρι (ή και τη σπάτουλα) καλύπτουμε με το γλάσο την επιφάνεια της καρυδόπιτας όταν αυτή έχει πια κρυώσει.