Υλικά για τη φόρμα 26 εκ.:
- 5 αβγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη (με μαχαίρι, με το χέρι ή σε γουδί)
- 100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, τριμμένα στο μπλέντερ
- 250 γρ. μαργαρίνη λιωμένη (σε κατσαρολάκι)
- 100 γρ. γάλα
- 2 κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 70 γρ. κονιάκ
Για το σοκολατένιο γλάσο
- 200 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρηστο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 5΄.
- Ρίχνουμε την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι και το γάλα σε μικρές δόσεις εναλλάξ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα (ή ξύλινη κουτάλα).
- Προσθέτουμε την κανέλα, το μπέικιν και στο τέλος τη μαργαρίνη και τα καρύδια ανακατεύοντας συνεχώς με τη σπάτουλα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα (τινάζοντάς την για να φύγει το περιττό αλεύρι).
- Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60΄. (Ελέγχουμε αν έχει γίνει η καρυδόπιτα μπήγοντας ένα μαχαίρι και βλέποντας αν κολλάει μείγμα στην επιφάνειά του.)
Σιρόπι και σιρόπιασμα
- (Ετοιμάζουμε το σιρόπι 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο της πίτας, γιατί πρέπει να τη σιροπιάσουμε όταν είναι και τα δύο ζεστά.)
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας.
- Βράζουμε το σιρόπι για 6΄, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
- Απομακρύνουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και ρίχνουμε το κονιάκ.
- Ξεφουρνίζουμε την καρυδόπιτα και τη σιροπιάζουμε έτσι όπως είναι ζεστή με το ζεστό νερό.
Γλάσο
- Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τη ζεσταίνουμε (τη βγάζουμε από τη φωτιά μόλις έχει αρχίσει την πρώτη φουσκάλα).
- Τη ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα που έχουμε βάλει σε ένα μπολ.
- Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα, το οποίο αφήνουμε κατά μέρος, έως ότου πήξει και γίνει σαν αλοιφή.
- Με ένα φαρδύ μαχαίρι (ή και τη σπάτουλα) καλύπτουμε με το γλάσο την επιφάνεια της καρυδόπιτας όταν αυτή έχει πια κρυώσει.