Υλικά για το μεγάλο ταψί της κουζίνας (40χ28):
- 250 γρ. ζάχαρη
- 500 ml φρέσκο γάλα
- χυµός από 1 πορτοκάλι
- 150 γρ. ψιλό σιµιγδάλι
- 100 γρ. φρυγανιά, τριµµένη
- 400 γρ. µαλακό αλεύρι
- 60 γρ. µπέικιν πάουντερ
- 300 γρ. καρύδια, τριµµένα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανιλίνη
- 1 κ.σ. κακάο
- 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
- 250 γρ. βούτυρο, λιωµένο
- βούτυρο και αλεύρι (για το σκεύος)
Για το σιρόπι
- 1.500 γρ. ζάχαρη
- 1.200 ml νερό
- 2 ξυλάκια κανέλας
- ½ πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
- Σε ένα µπολ, µε τη βοήθεια του σύρµατος, χτυπάµε τα αβγά µε τη ζάχαρη µέχρι να ασπρίσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουµε το γάλα και τον χυµό του πορτοκαλιού και οµογενοποιούµε.
- Ρίχνουµε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο, και συνεχίζουµε το χτύπηµα. Στο τέλος ενσωµατώνουµε στο µείγµα και το βούτυρο.
- Βουτυρώνουµε και αλευρώνουµε το ταψί και ρίχνουµε µέσα το µείγµα της καρυδόπιτας. Ψήνουµε για περίπου 25-30′.
- Σε ρηχή κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, βράζουµε για 3 λεπτά όλα τα υλικά για το σιρόπι και το κρατάµε στην άκρη, ώσπου να χλιάνει.
- Μόλις η καρυδόπιτα ψηθεί, τη βγάζουµε από τον φούρνο, την κόβουµε σε κοµµάτια, την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και τη σιροπιάζουµε µε το χλιαρό σιρόπι, έτσι όπως είναι ζεστή.