Υλικά για το μεγάλο ταψί της κουζίνας (40χ28):

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml φρέσκο γάλα
  • χυµός από 1 πορτοκάλι
  • 150 γρ. ψιλό σιµιγδάλι
  • 100 γρ. φρυγανιά, τριµµένη
  • 400 γρ. µαλακό αλεύρι
  • 60 γρ. µπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. καρύδια, τριµµένα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανιλίνη
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 250 γρ. βούτυρο, λιωµένο
  • βούτυρο και αλεύρι (για το σκεύος)

Για το σιρόπι

  • 1.500 γρ. ζάχαρη
  • 1.200 ml νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • ½ πορτοκάλι

Εκτέλεση

  • Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
  • Σε ένα µπολ, µε τη βοήθεια του σύρµατος, χτυπάµε τα αβγά µε τη ζάχαρη µέχρι να ασπρίσουν ελαφρώς.
  • Προσθέτουµε το γάλα και τον χυµό του πορτοκαλιού και οµογενοποιούµε.
  • Ρίχνουµε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο, και συνεχίζουµε το χτύπηµα. Στο τέλος ενσωµατώνουµε στο µείγµα και το βούτυρο.
  • Βουτυρώνουµε και αλευρώνουµε το ταψί και ρίχνουµε µέσα το µείγµα της καρυδόπιτας. Ψήνουµε για περίπου 25-30′.
  • Σε ρηχή κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, βράζουµε για 3 λεπτά όλα τα υλικά για το σιρόπι και το κρατάµε στην άκρη, ώσπου να χλιάνει.
  • Μόλις η καρυδόπιτα ψηθεί, τη βγάζουµε από τον φούρνο, την κόβουµε σε κοµµάτια, την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και τη σιροπιάζουµε µε το χλιαρό σιρόπι, έτσι όπως είναι ζεστή.