Υλικά για ορθογώνια φόρμα 15χ30 εκ.:
Για το κέικ
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 5 αβγά
- 350 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 5-6 λεμόνια (ανάλογα το μέγεθος)
- 200 ml κρέμα γάλακτος (μπορούμε και light)
- 250 γρ. αλεύρι
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 100 ml κονιάκ
Για την κρέμα
- 2 λεμόνια μέτρια (το χυμό και το ξύσμα τους)
- 175 γρ. νερό
- 2 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ
- 110 γρ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 2 κρόκους
- 100 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
Για το γλάσο
- ζάχαρη άχνη
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- νερό
Εκτέλεση
Κέικ:
- Ανακατεύουμε με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
- Προσθέτουμε και το αλεύρι σιγά σιγά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε τη φόρμα και ρίχνουμε το μείγμα
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50-60′ (μέχρι να βγαίνει η λεπίδα του μαχαιριού στεγνή). Αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα:
- Ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι που ζεσταίνεται.
- Όταν γίνει χλιαρό παίρνουμε υγρό και ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με αυτό σε ένα ποτήρι μέχρι να διαλυθεί. Το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε συνεχώς (σε μέτρια φωτιά, για να μην κολλήσει η κρέμα).
- Προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανίλιες και τους κρόκους και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις πήξει η κρέμα, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Γλάσο:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ζάχαρη με το χυμό λεμονιού και νερό. (Ανάλογα πόση ποσότητα θέλουμε, βάζουμε ζάχαρη και νερό. Θα είναι πολύ περισσότερη η ζάχαρη από το νερό, αρκεί να βγει ένα παχύρρευστο υγρό.)
- Κόβουμε το κέικ κατά μήκος σε τρία μέρη, απλώνουμε σε κάθε μέρος κρέμα λεμονιού (σαν σάντουιτς) και περιχύνουμε με το γλάσο.