Υλικά (για ορθογώνια φόρμα 15χ30):
Για το κέικ μήλου:
- 4 μήλα μέτρια καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια
- 2 κ.σ. χυμός λεμονιού για τα μήλα
- 2 1/2 κούπες καφέ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. σόδα
- 2 βανίλιες
- 3/4 κούπα ζάχαρη
- 2 αβγά
- 3/4 κούπα γάλα
- μαργαρίνη και αλεύρι για τη φόρμα του κέικ
Για τα ψίχουλα μπισκότου
- 1/2 πακέτο πτιμπερ τριμμένο στο μπλέντερ
- 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 4 κ.σ. τριμμένα καρύδια στο μπλέντερ (όχι πολύ τριμμένα)
- 3 κ.σ. μαργαρίνη
- λίγη κανέλα
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε τα μήλα με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
- Χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για τουλάχιστον 5΄τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη.
- Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά και μετά ρίχνουμε το μπέικιν, τις βανίλιες και τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε εναλλάξ λίγο λίγο το γάλα και το αλεύρι και στο τέλος ρίχνουμε τα μήλα και ανακατεύουμε το μείγμα με σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα και αδειάζουμε το μείγμα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τριμμένο μπισκότο με τη μαργαρίνη, την καστανή ζάχαρη, τα τριμμένα καρύδια και την κανέλα.
- Δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια σας και μετά το σκορπίζουμε στην επιφάνεια του κέικ.
- Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60΄ (ανάλογα το φούρνο). (Ελέγχουμε αν έχει γίνει το κέικ, μπήγοντας ένα μαχαίρι και βλέποντας αν κολλάει μείγμα στην επιφάνειά του.)
Σημείωση: Αντί για μαργαρίνη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αραβοσιτέλαιο (δηλαδή για 100 γρ. μαργαρίνη, χρησιμοποιούμε 1/2 κούπα καφέ αραβοσιτέλαιο).