keikmilo

 

 

 

 

 

 

Υλικά (για ορθογώνια φόρμα 15χ30):

Για το κέικ μήλου:

  • 4 μήλα μέτρια καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού για τα μήλα
  • 2 1/2 κούπες καφέ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 2 βανίλιες
  • 3/4 κούπα ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 3/4 κούπα γάλα
  • μαργαρίνη και αλεύρι για τη φόρμα του κέικ

Για τα ψίχουλα μπισκότου

  • 1/2 πακέτο πτιμπερ τριμμένο στο μπλέντερ
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 4 κ.σ. τριμμένα καρύδια στο μπλέντερ (όχι πολύ τριμμένα)
  • 3 κ.σ. μαργαρίνη
  • λίγη κανέλα

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε τα μήλα με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
  • Χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για τουλάχιστον 5΄τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη.
  • Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά και μετά ρίχνουμε το μπέικιν, τις βανίλιες και τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Ρίχνουμε εναλλάξ λίγο λίγο το γάλα και το αλεύρι και στο τέλος ρίχνουμε τα μήλα και ανακατεύουμε το μείγμα με σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα και αδειάζουμε το μείγμα.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τριμμένο μπισκότο με τη μαργαρίνη, την καστανή ζάχαρη, τα τριμμένα καρύδια και την κανέλα.
  • Δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια σας και μετά το σκορπίζουμε στην επιφάνεια του κέικ.
  • Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60΄ (ανάλογα το φούρνο). (Ελέγχουμε αν έχει γίνει το κέικ, μπήγοντας ένα μαχαίρι και βλέποντας αν κολλάει μείγμα στην επιφάνειά του.)

 

Σημείωση: Αντί για μαργαρίνη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αραβοσιτέλαιο (δηλαδή για 100 γρ. μαργαρίνη, χρησιμοποιούμε 1/2 κούπα καφέ αραβοσιτέλαιο).