Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:
Για τη ζύμη:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. μαργαρίνη (ή 100 ml ελαιόλαδο)
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 3 κουταλιές νερό
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη (ή κομμένο σε χοντρές ροδέλες)
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος light
- 400 γρ. ημίσκληρο τυρί (ή κασέρι ή γραβιέρα ή ανάμεικτα κίτρινα τυριά) τριμμένο στον πολυκόφτη
- 2 αβγά χτυπημένα ελαφρά με πιρούνι ή το σύρμα
- αλάτι, πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Βάση:
- Δουλεύουμε καλά σε ένα μπολ το αλεύρι με το βούτυρο και έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και το νερό μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη (να μην κολλάει στο χέρι ούτε στα τοιχώματα, αν χρειάζεται λίγο νερό ή λίγο αλεύρι, διορθώνουμε).
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (και παραπάνω να καθίσει, δεν πειράζει).
- Ανοίγουμε τη ζύμη με χοντρό πλάστη.
- Αλείφουμε τη φόρμα με λάδι και απλώνουμε τη ζύμη καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Την τρυπάμε με πιρούνε πολλές φορές και στα τοιχώματα (για να μην φουσκώσει και σκάσει στο ψήσιμο) και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-18′.
Γέμιση:
- Σοτάρουμε το μπέικον σε ένα τηγάνι για 4-5′, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε για 4-5′ ακόμη.
- Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί, τα αβγά, ελάχιστο αλάτι (μπορεί και καθόλου), πιπέρι, 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη μισοψημένη ζύμη και κουνάμε τη φόρμα να μοιραστεί η γέμιση ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-35′.
- Σερβίρουμε την κις καλύτερα χλιαρή.