Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:
- 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο και 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 και 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο (καλύτερα μισό μισό με καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο)
- 4 αβγά
- 1/2 κούπα χυμός από πορτοκάλι (έβαλα χυμό amita motion και έδωσε ωραία γεύση)
- ξύσμα από 1 λεμόνι και 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 κ.σ. ρούμι
- 3 κ.σ. κακάο (έβαλα 1 κακάο και 2 hemo ή σοκολάτα σε σκόνη)
- 2 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το χυμό, το ρούμι, το μπέικιν και το ξύσμα και εναλλάξ το λάδι με το αλεύρι.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά (1/2 λεπτό).
- Χωρίζουμε το μείγμα στα 2.
- Στο ένα μείγμα προσθέτουμε το κακάο και το νερό και ανακατεύουμε καλά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα ή τη στρώνουμε με λαδόκολλα (για να σταθεί η λαδόκολλα μπορούμε να τη βρέξουμε).
- Ρίχνουμε στο κέντρο της φόρμας 2 κουταλιές από το άσπρο μείγμα.
- Βάζουμε στο κέντρο του άσπρου μείγματος 2 κουταλιές από το καφέ.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο εναλλάσσοντας τα μείγματα.
- Δεν πολυκουνάμε τη φόρμα μέχρι να τη βάλουμε στο φούρνο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50′ (μέχρι να βγαίνει η λάμα του μαχαιριού καθαρή).