Υλικά για 2 άτομα:
- 4 κολοκυθάκια μέτρια προς μεγάλα
- 350 γρ. κιμάς από κοτόπουλο
- 200 γρ. ντομάτες τριμμένες
- 1/2 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
- ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ:
- 100 γρ. κασέρι τριμμένο
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 1 αβγό μεγάλο
Εκτέλεση
- Κόβουμε “καπελάκια” στα κολοκυθάκια στη μέση κατά μήκος, αφαιρούμε το εσωτερικό τους με ένα μυτερό κουταλάκι και το φυλάμε για άλλη χρήση.
- Τα τοποθετούμε δίπλα-δίπλα σε ένα μεγάλο ταψί λαδωμένο, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, «σπάμε» γρήγορα το κρέας ώστε να μείνουν μικρά κομμάτια.
- Όταν φύγει το ροζ χρώμα από το κρέας (περίπου στα 2’), ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά.
- Όταν πάρει βράση ρίχνουμε την πάπρικα, το αλάτι, τη ζάχαρη, το θυμάρι και το πιπέρι σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μίγμα στο τηγάνι.
- Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, ρίχνυουμε 1/2 ποτήρι νερό και αφήνουμε να πήξει η σάλτσα για περίπου 30′, χωρίς να γίνει στεγνή.
- Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια στο ταψί με την σάλτσα κιμά, πατώντας τη γέμιση για να γίνει επίπεδη.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το γιαούρτι, το αβγό και 80γρ. κασέρι, περιχύνουμε το μίγμα πάνω στα κολοκυθάκια και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνουμε για 15’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 και συνεχίζουμε για άλλα 30′ ή μέχρτι να ροδίσει και να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα σε όλες τις πλευρές.