Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
- 8 μέτρια αβγά
- 6 κ.σ. κακάο
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 βανίλια
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. βρασμένα κάστανα
- 6 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- 300 γρ. κουβερτούρα
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος light
Για την επικάλυψη:
- 200 γρ. λευκή σοκολάτα
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος light
Εκτέλεση
Παντεσπάνι:
- Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα πρώτα τα ασπράδια και μετά 5΄ προσθέτουμε και τους κρόκους.
- Συνεχίζουμε για 1-2′ το χτύπημα και προσθέτουμε σιγά σιγά το κακάο και τη ζάχαρη.
- Στρώνουμε το ρηχό ταψί της κουζίνας με χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-12′ (να μη στεγνώσει το παντεσπάνι).
- Το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγα λεπτά και μετά ξεκολλάμε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα (να στεγνώσει και από κάτω) και αφήνουμε να κρυώσει.
Γέμιση κάστανου:
- Πολτοποιούμε τα κάστανα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα που βράζει η ζάχαρη με το νερό.
- Μόλις γίνει ένας παχύρρευστος χυλός (σαν μαρμελάδα), αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Όπως είναι το παντεσπάνι στη λαδόκολλα, απλώνουμε πάνω του πρώτα την κρέμα κάστανουμ και μετά από πάνω τη σοκολάτα.
- Αρχίζουμε να τυλίγουμε σιγά σιγά με τη βοήθεια της λαδόκολλας και στο τέλος κρατάμε για λίγα λεπτά το ρολό με τα χέρια μας μέσα στη λαδόκολλα να σφίξει.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Επικάλυψη λευκής σοκολάτας:
- Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Απλώνουμε πάνω από το ρολό και βάζουμε ξανά στο ψυγείο.
Σημείωση: Το πόσο θα ψήσουμε το παντεσπάνι έχει να κάνει με το φούρνο. Ο δικός μου φούρνος ψήνει αργά οπότε χρειάστηκε 10′ και στις 2 αντιστάσεις και 2′ ακόμη μόνο η κάτω αντίσταση. Αν ο δικός σας φούρνος ψήνει γρήγορα, τότε μπορεί να χρειαστεί 8′ για να γίνει το παντεσπάνι.