Υλικά:

Για το παντεσπάνι:

  • 8 μέτρια αβγά
  • 6 κ.σ. κακάο
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 βανίλια

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. βρασμένα κάστανα
  • 6 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος light

 

Για την επικάλυψη:

  • 200 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος light

Εκτέλεση

Παντεσπάνι:

  • Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα πρώτα τα ασπράδια και μετά 5΄ προσθέτουμε και τους κρόκους.
  • Συνεχίζουμε για 1-2′ το χτύπημα και προσθέτουμε σιγά σιγά το κακάο και τη ζάχαρη.
  • Στρώνουμε το ρηχό ταψί της κουζίνας με χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-12′ (να μη στεγνώσει το παντεσπάνι).
  • Το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγα λεπτά και μετά ξεκολλάμε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα (να στεγνώσει και από κάτω) και αφήνουμε να κρυώσει.

Γέμιση κάστανου:

  • Πολτοποιούμε τα κάστανα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα που βράζει η ζάχαρη με το νερό.
  • Μόλις γίνει ένας παχύρρευστος χυλός (σαν μαρμελάδα), αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Όπως είναι το παντεσπάνι στη λαδόκολλα, απλώνουμε πάνω του πρώτα την κρέμα κάστανουμ και μετά από πάνω τη σοκολάτα.
  • Αρχίζουμε να τυλίγουμε σιγά σιγά με τη βοήθεια της λαδόκολλας και στο τέλος κρατάμε για λίγα λεπτά το ρολό με τα χέρια μας μέσα στη λαδόκολλα να σφίξει.
  • Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Επικάλυψη λευκής σοκολάτας:

  • Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Απλώνουμε πάνω από το ρολό και βάζουμε ξανά στο ψυγείο.

 

Σημείωση: Το πόσο θα ψήσουμε το παντεσπάνι έχει να κάνει με το φούρνο. Ο δικός μου φούρνος ψήνει αργά οπότε χρειάστηκε 10′ και στις 2 αντιστάσεις και 2′ ακόμη μόνο η κάτω αντίσταση. Αν ο δικός σας φούρνος ψήνει γρήγορα, τότε μπορεί να χρειαστεί 8′ για να γίνει το παντεσπάνι.