Υλικά για φόρμα τάρτας 28 εκ.:
Για τη ζύμη:
- 400 γρ. αλεύρι λευκό, σίκαλης και καλαμποκάλευρο
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ, κοφτή
- 100ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα, για το ταψί
- 100ml γάλα χλιαρό
- 100ml νερό χλιαρό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη γέμιση
- 500γρ. κιμά κοτόπουλου
- 2 κρεμμύδια μέτρια, σε μικρά καρέ
- 3 καρότα μέτρια, τριμμένα
- 1 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
- 2 αβγά, χτυπημένα ελαφρώς
- 200γρ. γραβιέρα, σε πολύ μικρούς κύβους ή τριμμένη
- 1 φυλλαράκι δάφνης
- ½ κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι
- 30ml ελαιόλαδο
- 100ml χυμό πορτοκαλιού
- 100ml νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ζύμη:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα άλευρα, το μπέικιν πάουντερ και ελάχιστο αλατοπίπερο.
- Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι, το γάλα και το νερό.
- Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις με τα χέρια μας, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με τα υγρά υλικά και, όταν αναμειχθούν καλά και σφίξουν, μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και αφράτη.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε κατά μέρος, όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Γέμιση:
- Σοτάρουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντάς τον συνεχώς, για περίπου 10′ ή μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Στο μέσον της διαδικασίας βάζουμε τη δάφνη.
- Μόλις αρχίσει να αρπάζει ο κιμάς, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 3 – 4′. Αν χρειαστεί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τον μισό χυμό πορτοκαλιού και το νερό, ανακατεύουμε και, όταν το μίγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15′, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, αλλά το μίγμα να παραμείνει ελαφρώς ζουμερό.
- Προσθέτουμε τα καρότα, λίγο αλατοπίπερο, και σοτάρετε για 2 – 3′, μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και μαγειρεύετε για 10′ ακόμα, μέχρι τα υγρά να εξατμιστούν.
- Αφήνουμε το μίγμα να γίνει χλιαρό. Τότε προσθέτουμε τα αβγά, το τυρί, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Λαδώνουμε ελαφρώς τη φόρμα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια με το ένα κομμάτι πιο μεγάλο από το άλλο.
- Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί.
- Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε και απλώνετε με ένα κουτάλι τη γέμιση, απλώνουμε από πάνω το μικρότερο κομμάτι ζύμης που έχουμε ανοίξει σε φύλλο και και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 50′.